Ga naar de inhoud
Magazijn en fabriek ingestort

Dodental tornado's VS boven de 80, nog vele vermisten

Een kaarsenfabriek in Mayfield is totaal verwoest. Beeld © EPA

Het totale dodental in de VS als gevolg van de tornado's die afgelopen dagen een spoor van vernieling achterlieten, is opgelopen tot boven de 80. Gevreesd wordt voor tientallen doden door het instorten van een kaarsenfabriek in Mayfield. Ook in een distributiecentrum van Amazon in Edwardsville kwamen zeker zes mensen om het leven. Er zijn nog vele vermisten.

Vooral de staat Kentucky is hard geraakt. Daar kwamen zeker 70 mensen om het leven. Gouverneur Andy Beshear vreest dat dat aantal zal oplopen tot boven de honderd.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. President Joe Biden twitterde dat de tornado's een 'onvoorstelbare tragedie' in het gebied hebben veroorzaakt. Hij beloofde alle nodige federale hulp te verlenen en heeft zijn condoleances overgebracht aan de gouverneurs van de getroffen staten.

Dorpen weggevaagd

Op deze beelden is te zien dat hele dorpen zijn weggevaagd door de verwoestende tornado's:

Hele dorpen in de VS weggevaagd door verwoestende tornado's: 'Alles waarmee ik ben opgegroeid is weg'

01:57
'Alles waarmee ik ben opgegroeid is weg'

De tientallen tornado's trokken een spoor van vernieling over honderden kilometers in het midden van de Verenigde Staten. Vooral Mayfield, een plaats met 10.000 inwoners in Kentucky, lijkt zwaar getroffen te zijn. Veel gebouwen zijn er volledig verwoest en straten zijn bezaaid met puin. Burgemeester Kathy O'Nan omschreef het centrum in gesprek met CNN als een stapel 'lucifers'. Gouverneur Beshear zei in Mayfield dat de verwoesting 'groter is dan alles wat ik ooit heb gezien'.

Veel doden in kaarsenfabriek

Lokale media melden dat in Mayfield tientallen doden zijn gevallen na het instorten van een kaarsenfabriek. Van de 110 medewerkers zijn er 70 nog niet terecht. Het zal volgens Beshear een 'wonder' zijn als daar iemand nog levend wordt gevonden. Uit andere staten komen meldingen van enkele doden. Er zijn drie doden bekend in Tennessee, twee in Arkansas, één in Missouri.

Hoe
Lees ook:
Hoe ontstonden de verwoestende tornado's in de Verenigde Staten?

In een magazijn van Amazon in Edwardsville, een plaats in de staat Illinois, kwamen zes medewerkers om het leven, nadat een tornado het dak van het gebouw had gerukt en een deel van het gebouw instortte.

Volgens brandweercommandant James Whiteford hebben 45 mensen het pand van Amazon veilig kunnen verlaten. Een onbekend aantal Amazon-medewerkers is nog vermist. De woordvoerder verwacht dat de reddingsoperatie nog zeker drie dagen zal duren. Maar de kans dat er nog overlevenden worden gevonden, acht hij nihil.

Grote zorgen

Bij het magazijn staan collega's en familieleden gespannen te wachten op nieuws van de autoriteiten. Zo ook de 23-jarige Amazon-bezorger Emily Epperson, wier collega Austin McEwan vermist is. "We zijn zo bezorgd omdat we dachten dat hij inmiddels gevonden zou zijn", vertelde ze.

De politiechef zei eerder ervan uit te gaan dat ongeveer vijftig mensen in het magazijn waren toen het vrijdag rond 20.30 uur (lokale tijd) werd getroffen door een tornado. Doordat het nog altijd hard waait en het pand instabiel is, wordt de reddingsoperatie bemoeilijkt.

Diepbedroefd

Amazon-topman Andy Jassy heeft op Twitter laten weten 'diepbedroefd' te zijn over de dood van zijn medewerkers. "Onze gedachten zijn bij hun families in deze moeilijke tijd."

Ook oprichter Jeff Bezos betuigt op Twitter zijn medeleven. De op een na rijkste man ter wereld laat weten dat Amazon zich zal inzetten om de gemeenschap te ondersteunen. Ook spreekt Bezos zijn dank uit aan de hulpverleners ter plaatse.