Barmhartige samaritaan

KLM-piloot schiet 19-jarige avonturier Zara te hulp bij landing

12 december 2021 06:12 Aangepast: 12 december 2021 10:57
Zara Rutherford aan het begin van haar reis. Beeld © EPA

De 19-jarige Zara Rutherford, die als jongste vrouw ooit solo de wereld rondvliegt, is aangekomen in Zuid-Korea. Maar om daar te kunnen landen kreeg de Vlaams-Britse tiener boven de Japanse Zee hulp van een 'barmhartige' KLM-piloot.

De KLM-piloot zorgde ervoor dat ze contact kon leggen met de luchtverkeersleiding, nadat ze met haar eigen radio geen verbinding tot stand wist te brengen.

De KLM-piloot van vlucht KLM 868 die in de buurt vloog van Rutherford, stuurde haar berichten door naar de luchtverkeersleiders en hielp haar met het vinden van de juiste frequenties. "De piloot was uitermate vriendelijk en behulpzaam", laat Rutherford weten op haar Facebookpagina. Ze noemt hem de 'barmhartige samaritaan', die ze graag nog eens wil bedanken.  

 Zara Rutherford na een van haar vele landingen Zara Rutherford na een van haar vele landingen

Rutherford begon haar wereldrecordpoging halverwege augustus in het Belgische Kortrijk. Daarvandaan vloog ze in haar ultralicht sportvliegtuigje naar Schotland, om vervolgens IJsland, Groenland, Canada en de Verenigde Staten aan te doen en daarna verder te vliegen naar Colombia.

Geen volgvliegtuig

Langs de Amerikaanse westkust is ze weer richting het noorden gereisd. Vanuit Alaska is Rutherford naar Rusland overgestoken en inmiddels is ze dus in Zuid-Korea aangekomen. Via onder meer Indonesië, India en het Midden-Oosten wil ze weer naar België terugkeren.

Rutherford staat er helemaal alleen voor, er is ook geen volgvliegtuig. Het huidige Guinness World Record is in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz die 30 was toen ze in 2017 haar solotoer volbracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore