Veel gebouwen verwoest

Zeker 70 doden na tornado's in het midden van de Verenigde Staten

11 december 2021 18:57 Aangepast: 12 december 2021 07:08
Twee mannen ruimen de restanten van hun autogarage op in Mayfield, Kentucky, na de tornado's. Beeld © AFP

Meerdere tornado's trokken vandaag over het midden van de Verenigde Staten en hebben tientallen mensen het leven gekost. De gouverneur van de staat Kentucky heeft het over zeker zeventig doden, maar hij vreest dat het aantal zal oplopen tot boven de honderd. Ook uit de staten Tennessee, Missouri en Arkansas komen berichten van dodelijke slachtoffers.

Vanmorgen vroeg (Nederlandse tijd) trokken meerdere forse tornado's over een deel van de Verenigde Staten. Het zou gaan om in totaal 19 tornado's. Het gevolg: een enorme ravage en veel slachtoffers. Bekijk hieronder de beelden:

Noodtoestand

Andy Beshear, de gouverneur van de staat Kentucky, heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. Hij spreekt over de meest verwoestende tornado's ooit in zijn staat.

President Joe Biden twitterde vanmiddag dat de tornado's een onvoorstelbare tragedie in het gebied hebben veroorzaakt. Hij beloofde alle nodige hulp te verlenen.

Reinier van den Berg, meteoroloog bij Buienradar, spreekt van extreme weeromstandigheden. "Er was sprake van een tornado-uitbraak van 19 tornado's. Dit komt wel vaker voor, maar dat is in het voorjaar. Zo'n uitbraak in december is uitzonderlijk."

Extreme omstandigheden

Gemiddeld genomen is december de maand met de minste tornado's, omdat er niet genoeg warmte is voor de monsterbuien, legt Van den Berg uit. "Maar vannacht vielen alle puzzelstukjes voor deze extreme omstandigheden op z'n plaats."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Voor het eerst: meteorologen filmen orkaan van binnenuit met drone

De tornado's lieten een spoor van verwoesting achter, onder meer in de staten Arkansas, Tennessee, Kentucky, Mississippi en Missouri. Uit al deze staten komen berichten over schade en mensen die vast zitten in gebouwen. 

Veel gebouwen verwoest

Eerder werd al bekend dat het dak van een kaarsenfabriek in Mayfield, Kentucky, is ingestort door de storm. Lokale media melden dat er ruim 100 mensen aanwezig waren in het gebouw, die het vermoedelijk niet overleefd hebben. Er worden nog 70 mensen vermist. Het zal volgens Beshear een "wonder" zijn als daar iemand nog levend wordt gevonden.

In een magazijn van Amazon in Edwardsville, Illinois, is een onbekend aantal mensen bedolven nadat een tornado het dak van het gebouw had gerukt en een deel van het gebouw instortte. Hoeveel mensen daar nog vastzitten in het magazijn is onbekend. Ook hier wordt gevreesd voor het leven van tientallen mensen.

Eerder vandaag liet de Amerikaanse meteorologische dienst weten dat 55 miljoen Amerikanen met de stormen te maken hebben gekregen. Op sociale media worden veel beelden gedeeld van de schade: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore