Jamal Khashoggi Way

Washington vernoemt straat langs Saoedische ambassade naar Khashoggi

09 december 2021 21:49 Aangepast: 09 december 2021 22:00
Een man demonstreert bij de Saoedische ambassade in Washington DC. Hij draagt een masker van de Saoedische kroonprins. Beeld © EPA

Het stadsbestuur van Washington heeft besloten de straat waarin de ambassade van Saoedi-Arabië gevestigd is te hernoemen naar de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De straat in de Amerikaanse hoofdstad heet nu nog New Hampshire Avenue, maar wordt omgedoopt in Jamal Khashoggi Way.

De Saoedische ambassade in Washington moet straks dus steeds de naam van Khashoggi noemen als bezoekers wordt gewezen op het nieuwe adres.

Toen hij in 2018 in de Turkse stad Istanbul om het leven werd gebracht, werkte Khashoggi voor de krant Washington Post. Hij zou zijn gedood in opdracht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en andere hoge regeringsfunctionarissen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaars journalist Khashoggi opgeleid in VS: 'Dit komt helaas vaker voor'

Justitie in Turkije stelt dat hij is vermoord en dat zijn lichaam daarna in delen uit het Saoedische consulaat in Istanbul is gesmokkeld.

Pleitbezorger democratie

Volgens het stadsbestuur in Washington was de journalist 'een felle pleitbezorger voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat'. Door de 213 meter lange straat naar de journalist te vernoemen, hoopt de stad hem te kunnen herdenken op een manier die 'niet kan worden verborgen of onderdrukt'.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore