Kritiek op regering

Abrar (21) doodgeslagen om Facebookpost in Bangladesh, daders ter dood veroordeeld

09 december 2021 18:24 Aangepast: 09 december 2021 18:56
Agenten voeren een van de veroordeelde studenten af buiten de rechtbank na hun doodvonnis. Beeld © ANP

Enkele uren nadat hij een Facebook-bericht plaatste waarin hij het regeringsbeleid in Bangladesh bekritiseerde, werd de 21-jarige student Abrar Fahad gelyncht door een groep medestudenten. Nu twee jaar later zijn twintig van de daders ter dood veroordeeld.

De rechter in Dhaka koos voor de hoogst denkbare straf voor 20 van de 25 betrokken studenten 'zodat een dergelijk gruwelijk incident niet meer gebeurt'. De overige vijf krijgen een levenslange gevangenisstraf opgelegd, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

'Soort troost'

"Ik ga mijn zoon niet terugkrijgen, maar dit vonnis is in ieder geval een soort troost voor onze familie", zei Abrars vader tegen verslaggevers buiten de rechtbank. "Ik hoop dat ze snel zullen worden gestraft voor wat ze hebben gedaan."

Drie van de veroordeelden zijn nog voortvluchtig, de rest was aanwezig in de rechtbank. Een van de advocaten van de verdediging heeft gezegd dat hij in beroep gaat tegen de vonnissen.

Het protest na de moord hield vier dagen aan. Het protest na de moord hield vier dagen aan.

De brute moord op Abrar, een tweedejaars student van de prestigieuze technische BUET-universiteit in de hoofdstad Dhaka, op 7 oktober 2019 maakte veel los in het Aziatische land.

Bericht viral

Uren voor zijn brute dood plaatste hij een bericht op Facebook waarin hij de regering van premier Hasina Wajed bekritiseerde voor het sluiten van een overeenkomst voor het delen van water uit een grensrivier met India, een zaak die al langer zorgt voor geruzie tussen de twee landen.

Het bericht ging viral en trok al snel ook de aandacht van zijn medestudenten. De groep van 25 studenten, leden van de studentenafdeling van de regeringspartij van Wajed, besloten hem op te zoeken op de universiteitscampus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporen gewist: 18 studenten gruwelijke ontgroening België toch voor rechter

Urenlang geslagen

Daar ging het helemaal mis. In rechtbankdocumenten staat beschreven hoe de jongeman lange tijd is geslagen met cricket-knuppels en springtouwen. Zijn levenloze lichaam werd uren later aangetroffen onderaan een trap van een slaapzaal.

Uit het autopsierapport blijkt dat Abrar stierf aan 'inwendige bloedingen en overmatige pijn' doordat hij zwaar werd geslagen door stompe voorwerpen. De moord zorgde internationaal voor opschudding, onder meer de VN, het VK en Duitsland veroordelen de daad.

De dagen daarna gingen duizenden studenten uit protest de straat op in Dhaka en Rajshahi. Zij eisten gerechtigheid voor Abrar en blokkeerden wegen. Politiek activisten en burgers sloten zich aan bij de demonstratie.

Volgens de demonstranten staat de moord niet op zich. Activisten van de studentenvleugel van de regeringspartij zijn de laatste jaren vaker beschuldigd van moord, afpersing en het met geweld onderdrukken van een studentenprotest in 2018.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore