Schokkende crash

1200 euro voor vrouw die met 'Opi en Omi'-bord valpartij in Tour veroorzaakte

09 december 2021 15:02 Aangepast: 09 december 2021 15:02
Vlak voor de valpartij op ruim 40 kilometer van de finish.

Een Franse rechter heeft de toeschouwer die afgelopen juni in de Tour de France een massale valpartij veroorzaakte, een boete opgelegd van 1200 euro.

De vrouw stond in een opvallende gele jas in de eerste etappe langs de weg met een groot bord met daarop de tekst 'Allez Opi-Omi!', waardoor de Duitse renner Tony Martin ten val kwam. Dat leidde tot de massale crash.

De 31-jarige vrouw werd aangeklaagd door de rennersvakbond CPA. Aan hen moet ze een symbolisch bedrag betalen van 1 euro, maar daarnaast is de vrouw vrouw dus een boete opgelegd

Voorwaardelijke cel

De aanklager vervolgde de vrouw in de rechtbank in de Franse stad Brest voor 'het in gevaar brengen van anderen' en 'het toebrengen van onopzettelijke verwondingen die een arbeidsongeschiktheid van maximaal drie maanden tot gevolg hebben gehad'.

De eis was vier maanden voorwaardelijke celstraf. Maar dat kreeg ze dus niet opgelegd.

Bij de massale val waren zo'n vijftig renners betrokken. Onder anderen de Spanjaard Marc Soler en de Duitser Martin, die als eerste tegen het bord aanreed, liepen zwaar letsel op. De plaatsvervangend openbare aanklager zei eerder in de rechtbank van Brest dat de vrouw, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, 'het gevaar van haar gedrag' had ingezien en 'haar spijt had betuigd'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore