'Partygate'

Geen onderzoek naar 'lockdownkerstfeest' kantoor Johnson, kranten woest

09 december 2021 10:25 Aangepast: 09 december 2021 10:44
Boris Johnson maakte gisteren nieuwe coronamaatregelen bekend. Beeld © AFP

De Londense politie gaat geen onderzoek doen naar een omstreden kerstfeest dat vorig jaar werd gehouden op Downing Street 10, de ambtswoning van premier Boris Johnson.

Verschillende medewerkers zouden er een kerstborrel hebben gehouden en daarbij zouden ze coronamaatregelen hebben geschonden. Feesten was destijds niet toegestaan vanwege een strenge lockdown. Op uitgelekte beelden lijken medewerkers het feest na te bespreken, maar volgens de politie is er niet genoeg bewijs voor een onderzoek.

Emotionele verklaring

Ex-woordvoerder en overheidsadviseur Allegra Stratton stapte gisteren op naar aanleiding van deze beelden waarop zij eind vorig jaar grappend te zien is. In een emotionele verklaring bood ze gisteren haar verontschuldigingen aan, zoals in de beelden hieronder te zien is: 

Maar het blijft onduidelijk of er daadwerkelijk een kerstborrel is georganiseerd. Premier Johnson stelt een onderzoek naar het feest in, dat in de pers nu al 'Partygate' wordt genoemd. De oppositie vindt dat onderzoek onnodig. "De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. "Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"

Ochtendkranten furieus

Gisteren domineerde de rel de voorpagina's van de ochtendkranten al, en dat is ook vandaag het geval. Zo schrijft The Sun op de voorpagina, naast een foto van Boris Johnson verkleed als de Grinch: "Doe wat ik zeg, maar doe niet wat ik met Kerstmis doe".

Volgens The Guardian wordt de partij van Johnson 'overspoeld door een schandaal'. De krant The Telegraph schrijft 'Ga niet naar je werk, maar ga naar feestjes'. Gisteren maakte Johnson bekend dat de maatregelen in Groot-Brittannië weer aangescherpt moeten worden vanwege het hoge aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en de snelle opkomst van de omikronvariant. Johnson noemde dat 'Plan B'.

RTL-correspondent Anne Saenen vat in onderstaande tweet het sentiment samen dat leeft onder de Britse bevolking:

The Mirror schrijft: 'Plan B voor ons, plan leugens, leugens en leugens voor hem'. Johnson wilde gisteren namelijk niet veel kwijt over het vermeende feest, al bood hij wel zijn excuses aan voor de onrust die was ontstaan en de 'grap' die Stratton zou hebben gemaakt in de uitgelekte video.

The Daily Mail schrijft daarover op de voorpagina: 'Eén regel voor hen, nieuwe regels voor de rest van ons', met daarbij een foto van een betraande Stratton.

'Ernstigste schandaal' Johnson

Ook elders in de wereld schrijven media over het vermeende kerstfeest en de reacties daarop. Volgens CNN is dit 'het ernstigste schandaal' waar Johnson in zijn tijd als premier mee te maken heeft gekregen.

De Schotse krant Edinburgh Evening News haalt een ic-verpleegkundige aan, die zegt dat 'zij mensen aan het verzorgen was die dood lagen te gaan, terwijl er elders blijkbaar gefeest werd'. De Schotse krant The Daily Record schrijft: 'Het feest is voorbij, nu wegwezen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Schandaal na schandaal in Brits parlement: 'Zijn niet corrupt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore