Kostte 1,5 miljoen euro

Metershoge ster op de Sagrada Familia werd voor het eerst verlicht

08 december 2021 22:49 Aangepast: 09 december 2021 06:53
De ster is 7,5 meter breed, weegt zo'n 5,5 ton en is gemaakt van staal en glas Beeld © ANP / ZUMA Press Wire

De Sagrada Familia is weer iets verder af. De enorme ster op de een na hoogste toren van de basiliek in Barcelona is voor de eerste keer verlicht. Duizenden mensen kwamen af op de inwijding van de Heilige Mariatoren, die 138 meter hoog is.

De ster is 7,5 meter breed, weegt zo'n 5,5 ton en is gemaakt van staal en glas. De Ster van Bethlehem heeft 12 punten van 2,9 meter lang. 

1,5 miljoen euro

De ster werd vorige week al geplaatst op de Heilige Mariatoren, maar vanavond werd de ster pas voor het eerst aangestoken. Deze zal overdag het zonlicht opvangen en weerkaatsen. In de avond wordt de ster, die 1,5 miljoen euro heeft gekost, van binnenuit verlicht.

Kardinaal en aartsbisschop van Barcelona Joan Josep Omella heeft de Ster van Bethlehem gezegend. Omella zei dat de ster de skyline van Barcelona voor altijd zal veranderen en helpt om 'de grote duisternis van de pandemie te beëindigen'.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Niet voor mensen met hoogtevrees: Christusbeeld Rio gerestaureerd

De bouw van de Sagrada Familia begon in 1883, naar het ontwerp van Gaudi. De werkzaamheden gingen verder na de dood van de Catalaanse architect in 1926. Volgens kardinaal Omella volgde Gaudi de ceremonie 'diep ontroerd vanuit de hemel'.

Op z'n vroegst 2030 af

Na al die jaren is de basiliek nog steeds niet klaar. Volgens de laatste schattingen zal het wereldberoemde bouwwerk op zijn vroegst in 2030 af zijn. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore