Verwoest in 2019

Binnenkant Notre-Dame op de schop, veel kritiek op 'kitscherige lichtshow'

09 december 2021 07:05 Aangepast: 09 december 2021 08:41
De buitenkant van de Notre-Dame gaat er precies hetzelfde uitzien als voor de brand. Beeld © SIPA

Het wordt al een landingsbaan genoemd: het ontwerp van de binnenkant van de Notre-Dame. Vandaag wordt het pas officieel gepresenteerd, maar de plannen zijn al deels uitgelekt. Vooral de rol van het licht is een onderwerp van discussie.

15 april 2019 was een zwarte dag voor de Franse hoofdstad Parijs. Op die dag stond de bekendste kathedraal van de stad, de Notre-Dame, urenlang in brand. Een torenspits stortte in en een groot deel van het dak werd verwoest.

Bekijk ook: Zo zag de brand in de Notre-Dame eruit

Er bleef maar weinig over van de wereldberoemde Notre-Dame. Op 15 april 2019 brak er een brand uit in de torenspits die razendsnel om zich heen greep.

Het vuur was nog maar net gedoofd, toen de eerste steunbetuigingen binnenkwamen. Financiële steunbetuigingen ook. President Macron beloofde de Notre-Dame in ere te herstellen. Die herstelwerkzaamheden zijn sinds begin dit jaar bezig.

De buitenkant staat qua uiterlijk vast. Daar mag niet aan worden getornd, dus zal de kathedraal er vanuit de Parijse straten precies zo uitzien als voor de brand. Maar aan de binnenkant mag van alles worden veranderd: het aartsbisdom mag doen wat het wil.

Geestelijke in de rol van architect

En dat is precies wat er gebeurt. Voor het ontwerp van de binnenkant van de kathedraal is geen architect gestrikt, zoals bij de buitenkant wel het geval is. In plaats daarvan is Gilles Drouin de grote man. Een geestelijke.

En hij heeft opvallende plannen. "Het moet vrij modern worden", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "Er komt meer ruimte voor moderne kunst en klank- en lichtspellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Macron: Notre-Dame binnen 5 jaar herbouwen

Dat wil zeggen: er moet een klank- en lichtparcours langs de zijkapellen van de kathedraal komen. In die kapellen moet dan moderne kunst worden gehangen. Daarbij moeten de kerkstoelen worden vervangen door verplaatsbare, lichtgevende banken.

Drukte is een probleem

Het voordeel van verplaatsbare banken: ze kunnen aan de kant worden geschoven op het moment dat het heel druk is. Druk met toeristen vooral. Want die drukte is een probleem, zien mensen die daarom wel oren hebben naar het nieuwe ontwerp.

"Ik sprak met een journaliste die een boek over de geschiedenis van de kathedraal heeft geschreven", zegt correspondent Bijlsma. "Zij zei dat het juist goed is om het vanbinnen op de schop te gooien. Het was er vóór de brand nogal vol en de kathedraal is niet berekend op 12 miljoen bezoekers per jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst in twee eeuwen geen kerst in Notre-Dame

Dat neemt niet weg dat er ook een hele hoop tegenstanders zijn die liever alles bij het oude hadden gelaten. Conservatieven vooral. "Een groep Fransen heeft een ingezonden brief gestuurd naar de krant Le Figaro. Met als titel: 'Wat de brand spaarde, wil het bisdom vernietigen'."

Kitsch

Die titel zegt genoeg. "Ze willen het middeleeuwse uiterlijk behouden. Ze vinden dat klank- en lichtgebeuren kitsch. En ze zijn bang dat het op het Atelier des Lumières gaat lijken, een nieuwe attractie in Parijs waar je wordt ondergedompeld in licht en geluid", zegt Bijlsma.

Licht speelt in een grote rol in het Atelier des Lumières in Parijs. Licht speelt in een grote rol in het Atelier des Lumières in Parijs.

Het lijkt er  niet op dat geestelijke Drouin het ontwerp aan de binnenkant voor de lol aanpast. Het heeft ook te maken met die 12 miljoen mensen die de Notre-Dame elk jaar bezoeken. Want veel van die bezoekers (lees: toeristen) zijn volgens Drouin niet meer zo vertrouwd met het christendom.

'Christendom voor beginners'

De klank- en lichtonderdelen moeten worden gezien als een soort cursus ‘christendom voor beginners’. Zo zullen bijvoorbeeld citaten uit de Bijbel worden geprojecteerd op de muren.

In de loop van de dag zal meer bekend worden over de exacte plannen. En of de Nationale Erfgoed- en Architectuurcommissie met de plannen akkoord gaat.

Bekijk ook: Begin dit jaar begonnen de reparaties van de Notre-Dame

Houthakkers begonnen begin dit jaar met de zoektocht naar perfecte, kaarsrechte boomstammen voor de reparatie van de Notre-Dame.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore