In afwachting van verbod

Californië werpt zich alvast op als toevluchtsoord voor vrouwen die abortus willen

08 december 2021 20:14 Aangepast: 08 december 2021 20:17
Archieffoto van een grote pro-abortusdemonstratie in Washington afgelopen oktober Beeld © EPA

Meer dan twintig Amerikaanse staten willen, mits het Hooggerechtshof daarvoor toestemming geeft, abortus verbieden. Een speciale commissie in Californië stelt nu voor om van de staat een toevluchtsoord te maken voor vrouwen die een abortus willen, maar in hun eigen staat niet kunnen krijgen.

De adviescommissie, die bestaat uit meer dan 40 Californische abortusaanbieders en belangengroepen, heeft daarvoor een plan gemaakt. De raad is er gekomen dankzij de Democratische gouverneur Gavin Newsom, die eerder had aangekondigd dat Californië zich zou opwerpen als toevluchtsoord voor vrouwen in nood. 

Newsom is zich ervan bewust dat patiënten bij een eventueel abortusverbod in andere staten naar Californië zullen reizen om daar te vragen om een abortus. "We kijken naar manieren om hen te ondersteunen en onze bescherming uit te breiden."

Wordt abortus verboden in Amerika?

De negen leden van het Hooggerechtshof, Amerika's belangrijkste rechtsorgaan, buigen zich over een omstreden wetsvoorstel van de staat Mississippi. Daarin staat dat het beëindigen van een zwangerschap niet meer is toegestaan na vijftien weken. Zelfs als de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting, mag abortus niet meer.

Elke staat moet zijn eigen wetgeving kunnen maken, vindt Mississippi. Mocht de staat in het gelijk worden gesteld, dan zijn de gevolgen groot voor vrouwen in heel Amerika. Zeker twintig conservatieve staten willen abortus tegengaan. Twaalf staten hebben zelfs al wetten klaarliggen, 'trigger laws' genaamd, die abortus meteen zullen verbieden als het Hooggerechtshof meegaat in de eis van Mississippi.

Eerder dit jaar werd de abortuswet in de staat Texas al aangepast, waardoor een zwangerschap na zes weken niet meer afgebroken mag worden. Planned Parenthood, de grootste abortusaanbieder van de Verenigde Staten, laat weten dat de klinieken in Californië sindsdien meer patiënten uit Texas behandelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenge abortuswet Texas mag van hogere rechter toch blijven

Volgens een recente schatting van een onderzoeksgroep die abortusrechten steunt, zouden jaarlijks ongeveer 1,3 miljoen vrouwen uit andere staten naar Californië gaan om daar om abortus te vragen. Tegenstanders van abortus bereiden zich in Californië voor op de mogelijke toename van abortussen in hun staat. Ze hopen vrouwen ervan te kunnen overtuigen om de zwangerschap niet af te breken. 

Tot 24 weken zwanger

Nu mag abortus nog in de VS, net als bij ons, tot aan de 24ste week van de zwangerschap. Dat is sinds 1973 geregeld in een destijds baanbrekend vonnis door het Hooggerechtshof in de zaak Roe vs. Wade. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conservatief Amerika hoopt op afschaffing abortus, met dank aan Donald Trump

Roe vs. Wade

Roe vs. Wade is een begrip in de VS. Het staat synoniem voor het recht op abortus in het hele land. Het Hooggerechtshof oordeelde in 1973 in de zaak Roe vs. Wade dat de meeste wetten die abortus verboden, in strijd waren met het grondwettelijke recht op privacy van vrouwen.

Jane Roe was een alias voor een vrouw uit Texas, Norma McCorvey, die een abortus wilde toen bleek dat ze ongehuwd zwanger was van haar derde kind. Henry Wade was de openbaar aanklager in Texas, waar abortus verboden was. McCorvey kreeg haar kind kreeg tijdens de zaak en stond het ter adoptie af. Jane Roe werd door de uitspraak de heldin van de pro-abortusbeweging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore