Nieuwe Duitse leider

Dag Angela Merkel, welkom Olaf Scholz: 'Einde van een tijdperk'

08 december 2021 16:00 Aangepast: 08 december 2021 16:18
De nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt in Berlijn beëdigd door parlementsvoorzitter Baerbel Bas. Beeld © AP

Het Duitse parlement heeft Olaf Scholz officieel gekozen als nieuwe bondskanselier. De vertrekkende Angela Merkel kreeg een staande ovatie, terwijl het voor de nieuwe Duitse leider van alle kanten gelukswensen regent.

"Proficiat aan Olaf Scholz!", schreef Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat), bekend om zijn talenknobbel, in onvervalst Duits. "Een nieuwe federale regering met veel daadkracht zal Duitsland en Europa wind mee geven bij de vele uitdagingen die we samen moeten aanpakken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olaf Scholz is de nieuwe bondskanselier van Duitsland: wie is hij?

Angela bedankt

Premier Rutte haalde eveneens zijn beste woordje Duits van stal bij zijn gelukswensen aan Scholz. "Ik wens hem alle succes en kijk uit naar onze samenwerking als goede buren in Europa", schreef hij vrij vertaald in een tweet.

De felicitaties voor Scholz gaan bij allen gepaard met mooie woorden voor Angela Merkel, die Duitsland na zestien jaar leiding geven, definitief afzwaait. "Dat voelt ook voor mij persoonlijk als een einde van een tijdperk. Nederland en ikzelf zijn haar veel dank verschuldigd. Liebe Angela, het ga je goed!", aldus Rutte.

Een daverend applaus voor Merkel vanochtend in het Duitse parlement:

'Ik zie je vrijdag'

Direct na de beëindiging van Scholz deed ook de de Franse president Emmanuel Macron een duit in het zakje op Twitter. "Beste Olaf, het volgende hoofdstuk schrijven we samen. Voor de Fransen, voor de Duitsers, voor de Europeanen. Ik zie je vrijdag!", schreef Macron in zowel het Frans als het Duits, direct gevolgd door een gelikt filmpje van zijn tijd met Merkel.

Macron is de eerste die Scholz bezoekt, aanstaande vrijdag in Parijs. Vervolgens reist hij af naar het EU-hoofdkwartier in Brussel. "Ik kijk ernaar uit om binnenkort in Brussel bijeen te komen", richtte de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zich alvast tot Scholz. "Ik wens u een goed begin en kijk uit naar samenwerking vol vertrouwen voor een sterk Europa."

De Russische president Vladimir Poetin, bekend om zijn goede verstandhouding met Merkel, hoopt op 'constructieve' banden met de nieuwe Duitse leider Scholz, die hij zijn felicitaties stuurde per telegram, meldt het Kremlin.

Orbán minder blij

Al staat niet iedereen op de banken voor de nieuwe Duitse bondskanselier. Zo ziet de Hongaarse premier Viktor Orbán al beren op de weg, met name als het gaat om de 'migratie en gendervriendelijkheid' van Scholz' kabinet.

"De nieuwe links-liberale regering neemt verder afstand van het Europa der Vaderlanden van Kohl", zei Orbán tegen de Duitse krant Die Welt, verwijzend naar de voormalige bondskanselier Helmut Kohl (1982-1998) en het concept van een Europese Unie waarin de lidstaten eigen baas blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Onder bondskanselier Scholz gaat Duitsland nieuw tijdperk in

Formaliteit

De benoeming van SPD-leider Scholz in de Duitse Bondsdag was een formaliteit na zijn verkiezingsoverwinning en de rappe formatie die binnen twee maanden was geregeld.

De zogenoemde 'stoplichtcoalitie' (vanwege de partijkleuren) van de sociaaldemocratische SPD, de linkse klimaatpartij De Groenen en de liberale FDP heeft in het parlement een ruimschootse meerderheid van 416 van de 736 zetels. De ministersploeg van Scholz is even voor 14.00 uur ingezworen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore