In Frankrijk gearresteerd

'Verkeerde verdachte' opgepakt voor moord Khashoggi, stelt Saoedi-Arabië

08 december 2021 01:17
Ter illustratie. Beeld © ANP

De verdachte die in Frankrijk is opgepakt in verband met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft niets met de zaak te maken, stelt Saoedi-Arabië. Het land eist onmiddellijke vrijlating. De Franse autoriteiten zeggen zelf nog niet zeker te weten of ze de juiste persoon hebben gearresteerd.

De verdachte, Khaled Aedh al-Otaibi, werd gearresteerd op de luchthaven van Parijs. Hij stond op het punt een vliegtuig naar Saoedi-Arabië te nemen.

Geheim moordcommando

Al-Otaibi zou betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood in oktober 2018 van Khashoggi, die in de Verenigde Staten werkte. Al-Otaibi was een van de leden van een geheim moordcommando.

De verdachte stond op een lijst gezochte personen. De Franse autoriteiten grepen in op verzoek van Turkije, dat de man wil vervolgen.

Frankrijk is meteen met de uitleveringsprocedure begonnen maar geeft toe dat het nog niet zeker is of ze de juiste persoon te pakken hebben. "We weten dat nog niet zeker", zei een woordvoerder van de politie gisteravond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordenaars journalist Khashoggi opgeleid in VS: 'Dit komt helaas vaker voor'

Gisteravond verklaarde de Saoedische ambassade in Parijs dat de gearresteerde man 'niets met de zaak in kwestie te maken heeft' en eiste zijn onmiddellijke vrijlating. Frankrijk heeft daar nog niet op gereageerd.

Consulaat in Istanbul

Khashoggi, die vaak kritisch was op het regime in zijn land, werd in 2018 met een list naar het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanbul gelokt, waar hij een appartement had. Hij is nooit meer levend teruggezien.

Volgens de Turkse justitie is hij vermoord en is zijn lichaam daarna in delen uit het consulaat gesmokkeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artiesten F1 Saoedi-Arabië onder druk: 'Zing niet voor moordenaars'

Saoedische kroonprins

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten steunde de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de geheime operatie om Khashoggi uit te schakelen. De kroonprins zelf erkende verantwoordelijkheid, maar sprak tegen iets van het complot geweten te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Laatste woorden van Khashoggi: Ik kan niet ademen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore