Coronapas voor reizen in Europa verloopt 9 maanden na laatste vaccinatie
Iedereen die straks binnen Europa reist moet negen maanden na zijn laatste vaccinatie een boosterprik hebben gehaald. Anders verloopt de coronapas. Daarover heeft minister De Jonge afspraken gemaakt met zijn EU-collega's. Het nieuwe beleid moet vanaf 1 februari ingaan.
Volgens De Jonge is er onder de lidstaten overeenstemming bereikt over deze afspraak. De knoop moet nog formeel worden doorgehakt.
Booster
Nederland is pas drie weken begonnen met het boosteren. We hangen onderaan de Europese lijstjes. Maar De Jonge liet vorige week vrijdag wel weten haast te willen maken met de campagne. Daarvoor wordt onder meer het leger ingezet.
Eind dit jaar moeten alle 60-plussers hun booster hebben, in januari moet dan worden begonnen met de 60-minners. "Iedereen krijgt binnen zeven maanden na de laatste vaccinatie een oproep voor de booster", beloofde De Jonge.
Volgens de CDA-bewindsman zijn er voldoende boosterprikken in voorraad om alle Nederlanders twee keer een herhalingsprik te geven. Het boosteren is nodig omdat de effectiviteit van vaccins in verloop van tijd afneemt, vooral bij ouderen.
Bekijk ook: Waarom het boosteren nodig is
Samen op te trekken
Volgens De Jonge is het belangrijk om gezamenlijk op te trekken om de coronasituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten moeten niet op eigen houtje maatregelen treffen om het vrij reizen binnen de EU te bemoeilijken. "Samen uit, samen thuis", zei hij.
De Jonge is voorstander om voorlopige reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen te verplichten tot een PCR-test bij aankomst.
