Ga naar de inhoud
Voor missie naar maan

NASA presenteert tien kandidaat-astronauten: zes mannen en vier vrouwen

De tien kandidaat-astronauten. Beeld © NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft tien nieuwe kandidaat-astronauten gepresenteerd. Het gaat om zes mannen en vier vrouwen van tussen de 32 en 45 jaar.

Het is voor het eerst sinds 2017 dat er nieuwe trainee-astronauten worden geïntroduceerd. Ze zijn geselecteerd om te worden opgeleid voor toekomstige missies.

"Vandaag verwelkomen we tien nieuwe ontdekkingsreizigers, tien leden van de Artemis-generatie, de klas van 2021", zei NASA-topman Bill Nelson tijdens een bijeenkomst in Houston.

Iedereen
Lees ook:
Iedereen kan astronaut zijn: 'Vooral van de knopjes afblijven'

Met de zogeheten Artemis-missie wil NASA rond 2024 opnieuw astronauten naar de maan brengen, onder wie voor het eerst ook een vrouw. De missie heeft wel al een aantal keer vertraging opgelopen. Inmiddels lijkt het erop dat de eerste astronauten op zijn vroegst in 2026 voet op de maan zetten.

12.000 sollicitanten

De tien kandidaten werden gekozen uit meer dan 12.000 sollicitanten, meldt NASA. In een persbericht staat dat de 'vrouwen en mannen de diversiteit van Amerika vertegenwoordigen' en het 'pad van hun carrières kan leiden tot een plek in het Amerikaanse astronautenkorps'. Velen van hen hebben een achtergrond in het Amerikaanse leger of hebben ervaring opgedaan bij de NASA.

Het tiental begint in januari eerst aan een trainingsperiode van twee jaar, voordat ze ook daadwerkelijk deel kunnen nemen aan missies.

Bekijk ook: Solliciteren voor astronaut?

03:27
Zo werken de ruimtevaartprogramma's van ESA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore