Vanwege mensenrechten

China noemt Amerikaanse diplomatieke boycot Winterspelen 'aanmatigend'

07 december 2021 03:13 Aangepast: 07 december 2021 08:13
Ter illustratie. Beeld © ANP

China is niet te spreken over de Amerikaanse beslissing om de Olympische Winterspelen politiek te boycotten. Het Witte Huis maakte gisteren bekend geen diplomaten en ambtenaren naar China te sturen vanwege mensenrechtenkwesties. Volgens China is dit 'politieke manipulatie' en 'aanmatigend'.

De Verenigde Staten willen met de boycot een duidelijke boodschap afgeven dat de situatie in China niet zomaar wordt geaccepteerd.

Oeigoeren in heropvoedingskampen

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van een 'cruciale stap' om China te confronteren met 'misdaden tegen de menselijkheid'. Het gaat vooral om de Oeigoeren die op grote schaal in 'heropvoedingskampen' worden opgesloten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Australië overweegt politieke boycot Winterspelen China

'Politieke beslissing'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet als organisator van het sportevenement weten het Amerikaanse besluit te respecteren. "De aanwezigheid van ambtenaren en diplomaten is voor elke regering puur een politieke beslissing, die het IOC in zijn politieke neutraliteit volledig respecteert."

Vorige maand zei Biden al een diplomatieke boycot van de Winterspelen in China te overwegen. Na berichtgeving van CNN kwam het Witte Huis gisteren met het nieuws. Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk overwegen een diplomatieke boycot.

De Chinese reactie volgde gisteren al snel op de bekendmaking van het Witte Huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinig voorpret Winterspelen China: nieuwe virusuitbraken, nieuwe maatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore