Ga naar de inhoud
Zwaargewond

Britse tiener rukt zich los uit bek krokodil: 'Ik dacht niet na'

Amelie Osborn-Smith Beeld © Medland Hospital

Een Britse studente (18) heeft zich in Zambia los weten te rukken uit de bek van een krokodil. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde het incident. "Het enige wat ik dacht was: hoe kom ik hier weer uit."

"Je hoort mensen weleens zeggen dat ze op zo'n moment hun hele leven aan zich voorbij zien gaan", zegt Amelie Osborn-Smith. "Ik had dat niet. Ik dacht niet na. Ik wilde alleen maar los komen."

Vanuit het ziekenhuisbed in Zambia vertelt ze over de aanval:

Amelie was in Zambia op bezoek bij haar oma, als onderdeel van een tussenjaar, vertelt haar vader Brent aan de Britse krant The Sun. Samen met andere studenten deed ze vorig week een rafting-excursie op de Zambezi rivier, in de buurt van de beroemde Victoria watervallen.

Tijdens de lunchpauze moedigden de gidsen de studenten aan om even te zwemmen en af te koelen in wat volgens hen veilig water was. De groep deed dat en op het eerste gezicht leek er niks aan de hand, maar toen Amelie terug zwom naar de boot ging het mis en greep een krokodil haar in haar voet.

Drie meter

"Ze vocht moedig terug en zette alles op alles om niet onder water getrokken te worden", zegt Brent. Vanaf de boot probeerden de anderen de krokodil van dik drie meter af te leiden. "Door het snelle handelen van iedereen aan boord, brak de krokodil de aanval af en kon Amelie snel aan boord getrokken worden."

Australiër
Lees ook:
Australiër weet krokodil af te schrikken met zakmes

Met een verminkt onderbeen, een ontwrichte heup en een voet die bijna los hing, werd ze per helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar kreeg ze eerste hulp. Daarna is naar een groter ziekenhuis in de hoofdstad gebracht.  "Ze bleef de hele tijd rustig en liet geen traan", zegt haar vader.

'Heel veel geluk'

In het ziekenhuis is ze meerdere keren geopereerd. Uiteindelijk wisten de artsen haar voet te redden. Iets wat ze zelf nooit meer had gedacht. "Ik had op het moment zelf al geaccepteerd dat ik mijn voet kwijt zou raken. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Ik heb heel veel geluk gehad."

De komende dagen keert Amelie terug naar het Verenigd Koninkrijk, om daar nog meer operaties te ondergaan. "Ze is ernstig getraumatiseerd en zit onder de medicijnen. De komende dagen zullen we erachter komen hoe het echt met haar gaat."

Bekijk ook: Krokodil hapt gloednieuwe drone uit de lucht in Australië

00:50
Crocodylus Park in Australië lijkt een ideale plek om wat mooie dronebeelden van krokodillen te maken. Tenminste, dat dacht een cameraman van ABC. Maar niet alle aanwezigen in het park waren het daarmee eens.