Ga naar de inhoud
'Nee tegen racisme'

Gevechten bij eerste campagnebijeenkomst Franse presidentskandidaat Éric Zemmour

Gevechten bij de campagnebijeenkomst van presidentskandidaat Éric Zemmour. Beeld © ANP

Tijdens een campagnebijeenkomst van de Franse presidentskandidaat Éric Zemmour zijn gisteren gevechten uitgebroken. Eerst demonstreerden er al duizenden mensen tegen de ideeën van de uiterst rechtse Zemmour, later braken er in de zaal waar hij sprak gevechten uit.

De Franse Éric Zemmour maakte tijdens een speech van bijna anderhalf uur gisteren de naam van zijn partij bekend: Reconquête (herovering).

"Als ik deze verkiezingen win, zal het geen nieuwe machtswisseling zijn, maar een herovering van het grootste land ter wereld", zei Zemmour tegen de 10.000 aanwezigen.

Bloedende actievoerders

Tijdens de toespraak braken gevechten uit in de zaal en er werden stoelen gegooid naar activisten die opstonden met T-shirts waarop 'Nee tegen racisme' stond. Ten minste twee van hen werden bloedend de ruimte uitgegooid.

"We wilden een geweldloos protest doen", zei een woordvoerder van SOS racisme dat verantwoordelijk was voor de actie. "Mensen sprongen op hen en begonnen hen te slaan."

Uiterst
Lees ook:
Uiterst rechtse Zemmour officieel kandidaat voor Frans presidentschap

De 63-jarige Zemmour gaat met zijn uitspraken over de islam en migratie verder dan Marine Le Pen, die het rechtse Rassemblement National aanvoert. Zo heeft hij opgemerkt dat moslims zijn land 'koloniseren' en stelde voor om buitenlandse voornamen te verbieden, zoals Mohammed en Kevin.

Duizenden demonstranten

Eerder op de dag werd er door een paar duizend mensen in Parijs gedemonstreerd op de plek waar Zemmour zijn eerste campagnerally oorspronkelijk wilde houden. De politie arresteerde twee mensen en besloot uit veiligheidsoverwegingen de bijeenkomst te verplaatsen naar Villepinte, een plaats op twintig kilometer van de Franse hoofdstad.

Volgens de politie verzamelden zich ongeveer 2200 mensen in Parijs om hun ongenoegen te laten horen over de kandidaatstelling voor het Franse presidentschap van de oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid.

Veroordeeld voor rassenhaat

Vorige week kondigde Zemmour, die twee keer is veroordeeld voor het aanzetten tot rassenhaat, aan 'Frankrijk te willen redden'. Ook zei hij dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

Later verplaatste de demonstratie zich naar Villepinte. De politie hield daar 46 demonstranten aan die een gebiedsverbod overtraden.

Bekijk ook: 'Donald Trump van Frankrijk' stijgt razendsnel in peilingen

01:56
De radicaal-rechtse Éric Zemmour is in korte tijd razend populair geworden bij veel Franse kiezers. Met zijn extreme uitspraken over migranten wekt hij bij veel kiezers afschuw, maar bij anderen juist veel bewondering.