Ernstige zorgen

Taliban ontkennen executies Afghaanse veiligheidstroepen

05 december 2021 22:54 Aangepast: 06 december 2021 07:57
Talibanstrijders in Kabul (archieffoto). Beeld © EPA

De taliban in Afghanistan ontkennen het executeren van voormalige leden van de veiligheidsdiensten. De VS, de EU en Groot-Brittannië zeiden dat ze 'ernstig bezorgd' zijn, na berichten over de moorden.

De landen maken zich zorgen over het geweld tegen leden van het leger, politie en inlichtingsdiensten. Human Rights Watch berichtte daar eerder deze over. Meer dan honderd mensen zouden gedood zijn of verdwenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier talibanregime spreekt voor het eerst bevolking toe, vraagt om dankbaarheid

Het talibanregime spreekt de beschuldigingen tegen. "Deze rapporten en beweringen zijn niet gebaseerd op bewijzen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "We verwerpen dergelijke claims."

Volgens hem zijn er wel moorden geweest op voormalige leden van de veiligheidstroepen, maar die zijn volgens hem gedood 'vanwege persoonlijke rivaliteiten en vijandschappen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban verbieden tv-series met vrouwen in Afghanistan

Gedood of opgepakt

De woordvoerder herhaalde dat er een amnestieregeling geldt voor veiligheidsmedewerkers van het voormalige regime.

In een rapport van 25 pagina's schrijft Human Rights Watch over de dood of het verdwijnen van voormalige Afghaanse officials, die de toenmalige regering steunden. Al deze personen zouden zijn gevangengenomen door strijdkrachten van de taliban tussen 15 augustus en 31 oktober.

Bekijk ook: Zorgcrisis in ziekenhuis, maar talibanbaas wil eerst moskee

Vochten ze een paar maanden geleden nog mee aan het front, nu worden talibanstrijders in Afghanistan aangesteld als directeur van bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore