Ga naar de inhoud
18 in Nederland

Europese gezondheidsdienst telt ruim 180 besmettingen met omikronvariant

Beeld © Imago Stock & People GmbH

De Europese gezondheidsdienst ECDC telt 182 bevestigde besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus. Dat zijn er zestien meer dan gisteren.

Portugal heeft met 34 bevestigde gevallen de meeste omikronbesmettingen in het Europese gebied, gevolgd door Noorwegen (19), Nederland (18), Denemarken (18) en Frankrijk (16).

De andere landen waar omikron is vastgesteld zijn Duitsland, België, Oostenrijk, Tsjechië, Finland, Griekenland, IJsland, Ierland, Italië, Roemenië, Spanje en Zweden. Bekijk hier beelden uit Roemenië, waar veel coronadoden vallen als gevolg van nepnieuws:

Fake news en gangen vol lijkzakken: Roemenië gaat gebukt onder corona

01:25
Een corona-uitbraak, aangewakkerd door nepnieuws. En dat merken mortuaria, waar de lichamen zelfs op de gangen liggen.

De mensen met omikron zijn recentelijk in het zuiden van Afrika geweest, waar de zorgelijke variant vorige maand werd ontdekt. De ECDC laat weten dat de hele groep voor zover bekend geen of milde klachten heeft. Er zijn geen meldingen binnengekomen over mensen die zijn overleden na een besmetting met de nieuwe virusvariant.

Extra besmettelijk

Omikron wordt in steeds meer landen vastgesteld en er blijven nieuwe gevallen opduiken in andere delen van Europa. Het Verenigd Koninkrijk maakt melding van minstens 246 infecties met omikron, die zodanig is gemuteerd dat er wordt gevreesd dat de variant extra besmettelijk is. Dat is een toename van 86 ten opzichte van een dag eerder.

6
Liveblog:
6 gewonden en 20 arrestaties bij coronaprotest in Brussel