Edward D. Shames

Laatste officier uit Band of Brothers overleden

05 december 2021 11:10 Aangepast: 05 december 2021 14:09
Edward B. Shames (midden) samen met enkele andere veteranen in 2003. Beeld © ANP

Edward D. Shames, een Amerikaanse oorlogsheld die op D-Day op de stranden van Normandië landde, is op 99-jarige leeftijd overleden. Shames was de laatste nog levende officier van Easy Company, de compagnie waarop het bekende boek en miniserie Band of Brothers is gebaseerd.  

"Ed kreeg de reputatie zeer koppig en uitgesproken te zijn en eiste de hoogste standaarden van zichzelf en van zijn medesoldaten", valt in zijn overlijdensbericht te lezen. Hij overleed vrijdag vredig in zijn eigen huis. 

Market Garden

Shames landde op 6 juni 1944 als parachutist in Normandië en nam vervolgens deel aan verschillende offensieven van de geallieerden. Hij vocht onder meer mee in operatie Market Garden in Nederland en maakte deel uit van de groep soldaten die standhielden in het Ardennenoffensief.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple werkt aan vervolg Band of Brothers

Nadat Duitsland zich had overgegeven, ging Shames met zijn medesoldaten het Kehlsteinhaus van de nazi's in de deelstaat Beieren binnen. Daar vond Shames een aantal flessen cognac, die 'alleen voor de Führer' bedoeld waren.

Bar mitswa

Shames zou de flessen geopend hebben op de bar mitswa van zijn oudste zoon.

Na de oorlog werkte Shames onder meer bij de Amerikaanse inlichtingdienst NSA als expert voor het Midden Oosten. In de bekende en bekroonde miniserie uit 2001 speelt zijn karakter een kleine rol, gespeeld door acteur Joseph May. 

Bekijk ook: Veteraan 'Market Garden' (101) schaamde zich 45 jaar lang voor mislukking

Afgelopen september spraken we met Wilf Oldham, met zijn 101 jaar de oudste Britse veteraan van Market Garden. "Ik dacht dat de Nederlanders het ons nooit zouden vergeven".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore