Nog geen 2 minuten

Totale zonsverduistering Antarctica, reisje kostte 31.000 euro

04 december 2021 17:45 Aangepast: 04 december 2021 18:19
Antarctica in het donker door totale zonsverduistering. Beeld © AFP

Een deel van Antarctica is vandaag korte tijd verduisterd geweest door een totale zonsverduistering. Er waren maar een paar 'eclipstoeristen', die per persoon bijna 31.000 euro hadden neergeteld om de verduistering mee te maken.

Het continent rond de zuidpool is onbewoond, al zijn er wel onderzoeksstations waar wetenschappers werken. Buiten de wetenschappers en 'eclipstoeristen' was er dus verder geen bekijks. 

Onder de ooggetuigen was Raúl Cordero van de universiteit van Santiago in Chili. Hij zei dat de eclips buitengewoon goed te zien was. De totaliteit, ofwel de tijdsduur dat de zon gezien vanaf de aarde volledig wordt geblokkeerd door de maan, duurde nog geen twee minuten.

Volgende keer pas in 2039

De Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA zond beelden van de zonsverduistering uit via een livestream vanuit Union Glacier Camp, zo'n duizend kilometer noordelijk van de zuidpool. Dat is het enige kamp waar gasten kunnen verblijven in het zomerseizoen.

De vorige totale zonsverduistering op Antarctica was op 23 november 2003. De volgende keer is pas in 2039.

Een gedeeltelijke zonsverduistering was te zien vanuit zuidelijk Afrika, de zuidpunt van Zuid-Amerika en het uiterste zuidoosten van Australië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore