Ga naar de inhoud
175.000 troepen

Zorgen in VS: 'Rusland maakt zich klaar om Oekraïne aan te vallen'

Beeld © AFP

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Onder meer de Washington Post en persbureau AP kregen inzage in het rapport. De inlichtingendiensten zeggen dat er op dit moment 70.000 Russische troepen aan de grens zijn. Rusland zou dat aantal willen uitbreiden naar 175.000.

Russisch
Lees ook:
Russisch leger naar grens Oekraïne: wat voert Poetin in z'n schild?

De Amerikanen gaan er vanuit dat het militaire offensief begin volgend jaar plaats zou vinden. Er zou ook sprake zijn van een toename van Russische propaganda op sociale media en in staatsmedia.

Wat is er aan de hand in Oekraïne?

Oekraïne en Rusland liggen met elkaar overhoop sinds 2014. Het conflict begon met grote anticorruptieprotesten, het 'Euromajdan', in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tijdens die protesten vluchtte president Viktor Janoekovitsj het land uit. Hij was overwegend pro-Russisch.

Na Janoekovitsj' vertrek wilde Moskou zijn eigen belangen in Oekraïne veiligstellen. Met militairen pakte Rusland het schiereiland de Krim van Oekraïne af. Daarna steunde Moskou een rebellenopstand in het oosten van Oekraïne. Die oorlog tussen de separatisten en het Oekraïense regeringsleger duurt voort tot op de dag van vandaag. In 7 jaar zijn er ongeveer 14.000 doden gevallen.

President Biden zegt dat hij nog steeds bezorgd is over de toenemende Russische militaire activiteit. "We houden dit al langer in de gaten. Ik denk dat het zal uitlopen op een lange discussie met Poetin."

Rode lijn van Poetin

De Russische president kondigde eerder aan dat het plaatsen van raketafweersystemen in Oekraïne voor hem een grens over zou gaan. Hij noemde dat 'een rode lijn'.

Biden zei daarvan niet onder de indruk te zijn. Hij zegt met Europese bondgenoten samen te werken om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen.

Bekijk ook: Miljoenen Oekraïners zijn de oorlog ontvlucht

03:23
Correspondent Jeroen Akkermans zocht vorige winter dit gezin op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore