Met hulp van Qatar

Frankrijk haalt 4 Nederlanders uit Afghanistan

04 december 2021 07:33 Aangepast: 04 december 2021 13:59
Archieffoto van een eerdere evacuatie in augustus. Beeld © AFP

Frankrijk heeft samen met Qatar meer dan 300 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Onder hen waren 56 mensen met een link met Nederland. 4 mensen hadden de Nederlandse nationaliteit.

Eerder werd gemeld dat er zestig Nederlanders aan boord waren, maar dat klopt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet. Het ministerie  laat weten dat het ging om 56 mensen die een link met ons land hebben, 4 van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. 

Verder waren ook 11 Fransen en 258 Afghanen aan boord. Ook een onbekend aantal mensen die familie zijn van de geëvacueerden heeft het land kunnen verlaten. Volgens Buitenlandse Zaken is er nog een tweede vlucht geweest. Daarop zaten 11 mensen die een link met ons land hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volledige oppositie tegen Afghanistan-evaluatie door Frank de Grave

Het ging volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken om mensen die vanwege hun werk doelwit zijn. Bijvoorbeeld journalisten en mensen die met de Franse overheid hebben samengewerkt. Sinds 10 september heeft Frankrijk samen met Qatar tien evacuatievluchten uitgevoerd.

Kritiek op Nederlandse aanpak

In ons land is er veel kritiek op de aanpak van de evacuaties. Volgens critici was het kabinet niet goed genoeg voorbereid op de opmars van taliban in Afghanistan. Ook zouden ministeries langs elkaar heen hebben gewerkt bij de evacuatie-operatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal asielzoekers ruim verdubbeld, vooral Syriërs en Afghanen

Daardoor zijn duizenden mensen in het door oorlog verscheurde land achtergebleven. De ministers Avn Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag en van Defensie, Bijleveld, traden beiden af vanwege de chaotische evacuatie.

Een Afghaanse tolk die op de Nederlandse evacuatielijst zou staan, is volgens zijn broer vermoord door de taliban in Kabul:

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore