Ga naar de inhoud
Mondkapjesplicht vanaf 6 jaar

België vervroegt kerstvakantie van basis- en kleuterscholen om corona

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Kinderen op de basis- en kleuterscholen in België krijgen een week langer kerstvakantie vanwege de coronabesmettingen in het lager onderwijs en de uitval van personeel. Daarnaast moeten kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen, zowel op school als daarbuiten. Dit melden Belgische media.

Volgens premier Alexander De Croo zijn de maatregelen nodig, omdat het coronavirus op de scholen rondgaat. Kinderen kunnen zowel de leerkrachten, hun ouders, grootouders en vrienden besmetten, zegt hij.

De kerstvakantie begint voor de basisschoolleerlingen daarom een week vroeger dan gepland, de week van 20 december zijn de kinderen al vrij. Ze hebben dus een kerstvakantie van drie weken. In Nederland is het vervroegen van de kerstvakantie ook besproken, maar het kabinet besloot deze maatregel niet door te voeren. 

Kabinet
Coronaliveblog:
Kabinet besluit: scholen blijven open, wel extra maatregelen

Geen grote binnenevenementen

In België werd ook bekendgemaakt dat grote binnenevenementen vanaf dit weekend verboden worden. Het gaat dan om evenementen met meer dan 3500 personen, schrijft De Standaard. Vanaf maandag komt er ook een verbod op indoorevents van meer dan 200 personen.

Musea en bioscopen, met een maximaal aantal van 200 personen per zaal, kunnen openblijven, met een coronabewijs voor toegang. Ook sporten mag binnen nog, zonder publiek. Er komt geen beperking op het aantal bezoekers thuis.

Horeca blijft open

Voor de horeca verandert niets sinds het comité vorige week een verplichte sluiting om 23.00 uur instelde en een beperking van zes personen per tafel. Het adviesorgaan van experts, zoals in Nederland het OMT, pleitte voor een vervroegde sluiting van de horeca, om 20.00 uur.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.