R boven de 2

Snelste corona-uitbraak ooit in Zuid-Afrika door omikronvariant

03 december 2021 11:05 Aangepast: 07 december 2021 15:41
Beeld © ANP

In Zuid-Afrika stijgt het aantal coronabesmettingen sneller dan ooit tevoren vanwege de omikronvariant. De hoofdwetenschapper van het Zuid-Afrikaanse instituut voor overdraagbare ziekten, Michelle Groome, zegt dat vooral veel meer kinderen besmet zijn geraakt dan bij eerdere varianten.

Het totale aantal besmettingen in Zuid-Afrika is nog altijd relatief laag. Gisteren werden er 200 besmettingen per miljoen inwoners gemeld, in Nederland waren dat er gisteren 1345 per miljoen inwoners. Maar door de opkomst van de nieuwe variant stijgt het aantal besmettingen snel.

In de provincie Gauteng, waar de omikronvariant werd ontdekt, ligt het R-getal boven de 2. Dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld meer dan twee mensen besmet met het virus.

Milde symptomen

De Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Joe Phaahla zei dat hij hoopt dat de milde symptomen die nu te zien zijn bij de omikronvariant aanhouden. Volgens de minister is vaccinatie de beste bescherming tegen omikron. Hij roept alle Zuid-Afrikanen op om zich volledig te laten inenten.

De vaccinatiegraad in Zuid-Afrika is laag: 37 procent van de volwassenen is volledig gevaccineerd. In Nederland is dat 85 procent.

Hoe goed de bestaande coronavaccins helpen tegen de omikronvariant, is nog onduidelijk. Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC is het 'heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken' tegen de nieuwe variant, maar hoeveel minder is niet bekend.

De signalen over omikron zijn tegenstrijdig. Volgens Groome is er dan ook meer onderzoek nodig is naar de overdraagbaarheid en schadelijkheid van de omikronvariant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt nieuwe omikronvariant door vaccinongelijkheid? 5 vragen en antwoorden

Ondanks de snelle toename in het aantal positieve gevallen, staat de ziekenhuiszorg in Zuid-Afrika volgens Phaahla nog niet onder druk. Hij hoopt dat het zo blijft en dat het dodental niet flink gaat toenemen in de komende periode. Strengere maatregelen zijn volgens de minister op dit moment niet nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore