Ga naar de inhoud
In horeca en bioscopen

Duitsland kiest mogelijk voor '2GPlus': gevaccineerd of hersteld mét een extra test

In sommige Duitse deelstaten is het 2G-systeem al ingevoerd. Daar krijgen alleen gevaccineerden en mensen die genezen van corona toegang tot onder meer horeca en evemeneten. Beeld © EPA

In Duitsland overleggen de leiders van de zestien deelstaten, bondskanselier Angela Merkel en haar beoogde opvolger Olaf Scholz vandaag over het invoeren van strenge coronamaatregelen. Mogelijk komen er ingrijpende beperkingen voor ongevaccineerden.

Scholz had eerder al bekendgemaakt dat hij een voorstander is van een vaccinatieplicht voor alle Duitsers. Die moet voor het einde van het jaar zijn goedgekeurd door het parlement en per februari 2022 ingaan.

Duitse
Lees ook:
Duitse artsen bezorgd om volle ic's: 'Nederland helpen is niet vanzelfsprekend'

De leiders kijken nu naar een omvangrijk pakket aan maatregelen, schrijven Duitse media. Zo krijgen mensen mogelijk alleen nog toegang tot niet-essentiële winkels, horeca, bioscopen en theaters als ze bewijs kunnen tonen van inenting of genezing.

2GPlus

Voor de horeca, bioscopen en theaters kan zelfs nog een aanvullende negatieve test worden gevraagd, het zogeheten 2GPlus. Privébijeenkomsten worden in een conceptvoorstel flink beperkt voor mensen die niet zijn ingeënt, zij mogen nog maximaal twee mensen van een ander huishouden ontmoeten, binnen of buiten.

In onderstaande video beantwoorden we drie vragen over 2G: want hoe effectief is het eigenlijk?

Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35
Ook in Nederland wordt er veel over 2G gesproken.

Het aantal aanwezigen bij evenementen wordt waarschijnlijk flink beperkt. Voor evenementen die binnen worden gehouden wordt een limiet overwogen van maximaal 2500 bezoekers. Bij voetbalwedstrijden wordt een bezetting van 30 procent gehanteerd, tot een maximum van 10.000 supporters.

Scholen blijven in Duitsland nog open, maar alle leerlingen en docenten moeten mondkapjes gaan dragen.