Gevangenisstraf

Canadese politici stemmen unaniem voor verbod 'homogenezing'

02 december 2021 04:49 Aangepast: 02 december 2021 07:46
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In Canada hebben politici gisteren unaniem gestemd voor het verbieden van 'homogenezing'. Een nieuwe wet maakt het strafbaar om te proberen iemands seksuele geaardheid te veranderen.

Het wetsvoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Canadese Senaat, maar de verwachting is dat het wetsvoorstel daar op weinig weerstand zal stuiten.

'Zijn wie je bent'

De Canadese minister van Justitie, David Lametti, sprak meteen na de stemming van "een belangrijke dag voor Canadezen". Hij zei dat het belangrijk is "te zijn wie je bent, te houden van wie je houdt en jezelf uit te drukken op een manier zoals jij dat wilt".

Er bestaan verschillende vormen van 'homogenezingstherapie', waarbij 'therapeuten' met onder meer elektroshock, medicijnen of zelfs geestenbezwering proberen iemands seksuele oriëntatie te veranderen. Eerdere pogingen van de partij van minister-president Justin Trudeau om homogenezing te verbieden liepen op niets uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wouter kreeg homogenezingstherapie op z'n 15de: 'Het ergste was dat ik ze vertrouwde'

Als homogenezing in Canada strafbaar wordt, riskeren daders maximaal vijf jaar gevangenisstraf.

Niet illegaal in Nederland

In Nederland is de praktijk niet illegaal. Wel kwamen de VVD, D66, PvdA en GroenLinks eerder dit jaar met een initiatiefwet om homogenezingstherapie te verbieden. Maar hoewel hij homogenezing "walgelijk" noemde, zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus dat het strafrecht daar niet altijd het beste antwoord op is. Effectiever zou het volgens hem zijn om homogenezers sneller een boete te kunnen geven.

Bekijk ook: Trauma door homogenezingstherapie: 'Ze zeggen dat je defect bent

Alexander Noordijk weet hoe traumatisch homogenezing is. Nu is hij dominee, maar in zijn jonge jaren probeerden ze hem in een andere kerk van zijn homoseksuele gevoelens af te helpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore