Britten nummer twee

Amerikaan grootste plasticvervuiler ter wereld: 130 kilo per jaar

02 december 2021 01:59 Aangepast: 02 december 2021 07:31
Vuilniszakken op de stoepen van New York. Beeld © ANP

De Verenigde Staten leveren verreweg de grootste bijdrage aan de wereldwijde plasticvervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. Iedere Amerikaan genereert jaarlijks gemiddeld 130 kilo plastic afval per jaar. Dat is veel meer dan de nummer twee, de Brit, met met 99 kilo plastic afval per jaar. De Zuid-Koreaan volgt met 88 kilo afval.

Uit het onderzoek dat aan de Amerikaanse regering werd gepresenteerd, blijkt dat de Verenigde Staten in 2016 zo'n 42 miljoen ton plastic afval produceerden. Dat is meer dan twee keer zoveel als China en meer dan alle landen van de Europese Unie bij elkaar opgeteld, stellen de wetenschappers.

Stortvloed aan afval

Hoofdonderzoeker Margaret Spring stelt dat plastic, ooit een "wonderuitvinding", momenteel "schijnbaar overal waar we kijken" tot een stortvloed aan afval leidt. Dat zorgt naast een milieucrisis volgens haar ook voor een sociale crisis, omdat veel gemeenschappen in het binnenland en aan de kust worden getroffen door vervuilde rivieren, meren en stranden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee derde supermarktverpakkingen is slecht recyclebaar: 'Plasticsoorten gemixt'

De onderzoekers stellen dat er bij wijze van spreken elke minuut een vuilniswagen vol plastic in de oceaan wordt geleegd. Als de wereld in dit tempo doorgaat, wordt er in 2030 jaarlijks 53 miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. Dat is zo'n beetje de helft van het gewicht van alle vis die elk jaar uit de oceaan wordt gevist.

Productie inperken

De onderzoekers roepen de Amerikaanse regering op om iets aan de hoeveelheid plastic afval te doen. Dat kan bijvoorbeeld door de plasticproductie in te perken of meer recyclebare materialen te gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ocean Cleanup: techniek voor opruimen plasticsoep werkt

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore