Schietpartij op school

Identiteit schutter (15) Michigan bekend, als volwassene berecht

02 december 2021 01:14 Aangepast: 02 december 2021 12:29
De verdachte Ethan Crumbley via een videoverbinding in de rechtbank. Beeld © ANP

De identiteit van de 15-jarige jongen die dinsdag vier scholieren doodschoot op een middelbare school in de Amerikaanse staat Michigan is bekend. Het gaat om Ethan Crumbley, een leerling aan dezelfde Oxford High School. De jongen zal als een volwassene worden berecht, zo werd gisteravond (Nederlandse tijd) bekend.

Crumbley zou de schietpartij in Oxford, op zo'n 55 kilometer ten noorden van Detroit, van tevoren gepland hebben, zeggen de aanklagers. Om dat aan te tonen zou 'een berg van digitaal bewijs' voorhanden zijn. Zo nam Crumbley bijvoorbeeld een dag voor zijn daad een video op waarin hij sprak over het doodschieten van medescholieren. "Dit was geen impulsieve daad", zegt een aanklager. 

Moord met voorbedachten rade

De lokale politiecommissaris sprak eerder al de wens uit om Crumbley als volwassene te berechten. De jongen pleit vooralsnog zijn onschuld, zijn ouders hebben hem aangeraden om niet te praten. Hij wordt aangeklaagd voor een terreurdaad en moord met voorbedachten rade. Ook zijn ouders kunnen mogelijk worden aangeklaagd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school, verdachte (15) opgepakt

De schietpartij vond dinsdag plaats rond 1 uur plaatselijke tijd in de Oxford High School. Crumbley gebruikte een semi-automatisch wapen dat vier dagen eerder door zijn vader gekocht was. Voor zijn daad zou de jongen een foto van het wapen op social media hebben geplaatst. 

Dertig schoten

Volgens lokale autoriteiten zou Crumbley zijn wapen in een toiletgebouw van de school hebben geladen. Vervolgens begaf hij zich naar de gang van het gebouw, waar hij het vuur opende. De jongen zou 30 kogels hebben afgevuurd, meldden lokale autoriteiten een dag na de schietpartij.

In het in beslag genomen wapen zaten nog 18 kogels, melden de autoriteiten. De schietpartij zou ongeveer vijf minuten hebben geduurd. Na de melding duurde het de politie drie minuten om ter plekke te geraken. 

Bloemen en rouwenden bij de Oxford High School. Bloemen en rouwenden bij de Oxford High School.

Vier scholieren werden gedood bij de schietpartij. Een van hen overleed in het ziekenhuis, de anderen ter plekke. Volgens CNN gaat het om de dodelijkste schietpartij op een school in de Verenigde Staten sinds mei van 2018. Toen werden acht scholieren gedood op een middelbare school in Santa Fe, in de staat Texas. 

Zorgelijk gedrag

Nog altijd wordt onderzoek gedaan naar de motieven van Crumbley. Hij zou volgens de politie niet zijn gepest. Opvallend is wel dat zijn ouders zowel op de dag voor de schietpartij als op de ochtend van de schietpartij naar school werden geroepen om 'zorgelijk' gedrag van hun zoon te bespreken. Wat dat gedrag precies inhoudt, is onduidelijk.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden en gewonden bij schietpartij winkelcentrum VS

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore