Seksueel misbruilk

Tennisbond WTA schrapt alle toernooien in China vanwege situatie speelster Peng

01 december 2021 20:52
Peng zou via een videoverbinding wel gesproken hebben met IOC-voorzitter Bach, maar ook over dat gesprek heerst veel scepsis. Beeld © IOC

De wereldtennisbond WTA stopt per direct al zijn activiteiten in China. WTA-directeur Steve Simon vindt het niet verantwoord om tennissters te laten spelen op toernooien in China, nadat de Chinese topspeelster Peng Shuai opeens van de aardbol verdween. Zij had kort daarvoor een hoge partijfunctionaris beschuldigd van seksueel misbruik.

De WTA had direct na de verdwijning China opgeroepen om duidelijkheid te geven over de tennisster.  Volgens Simon heeft China dat onvoldoende gedaan. 

"Chinese functionarissen hebben de mogelijkheid gekregen om deze censuur stop te zetten, aantoonbaar te bewijzen dat Peng vrij is en in staat is om zonder inmenging of intimidatie te spreken", stelt Simon in een verklaring. "Helaas heeft het leiderschap in China deze zeer ernstige kwestie niet op een geloofwaardige manier aangepakt. Hoewel we nu weten waar Peng is, heb ik ernstige twijfels dat ze vrij en veilig is en niet onderworpen is aan censuur, dwang en intimidatie."

Niet geloven

Wel verscheen er in de staatsmedia een brief die door Peng aan de WTA zou zijn geschreven, maar de tennisbond verklaarde eerder al niet te geloven dat die daadwerkelijk afkomstig is van de tennisster.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese minister: zaak rond tennisster Peng onnodig opgehitst

Later kreeg Simon wel antwoord van Peng op enkele emails, maar die waren volgens hem 'duidelijk beïnvloed door anderen'. 

Gedwongen tot seks

Peng (35) beschuldigde voormalig vicepremier Zhang Gaoli (75) ervan haar te hebben gedwongen tot seks. Op Weibo, het Chinese Twitter, schreef ze dat het drie jaar geleden is gebeurd in zijn huis en dat ze er geen hard bewijs voor heeft. Het bericht werd kort daarna verwijderd. Van Zhang is geen reactie gekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waar is tennisster Peng? Chinese verdween na MeToo-beschuldiging

Het Weibo-account van Peng is verwijderd, en in de Chinese media wordt er gezwegen over de zaak. 

De WTA organiseert jaarlijks vijf internationale toernooien in China, onder meer het prestigieuze China Open in Beijing.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore