Doden 5-jarig meisje

Jihadist ketende 5-jarig meisje vast bij 50 graden en krijgt levenslang

01 december 2021 12:50
Taha Al-Jumailly wordt de rechtszaal binnengebracht. Beeld © AFP

Een Iraakse moslimextremist heeft in Duitsland een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid bij genocide op de Jezidi-minderheid. Het is voor zover bekend de eerste keer dat iemand daar schuldig aan is bevonden. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de dood van een 5-jarig meisje dat hij bij een temperatuur van 50 graden vastketende.

De 29-jarige Taha Al-Jumailly sloot zich in 2013 aan bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De groepering maakte zich tussen 2014 en 2017 in Irak schuldig aan ernstige misdaden tegen onder anderen de yezidi's. Duizenden van hen werden ontvoerd en vermoord.

De jihadisten voerden een schrikbewind in delen van Irak en Syrië en hebben op grote schaal mannelijke Jezidi's gedood en vrouwen als seksslaven afgevoerd. Jongens zijn door IS ingezet als kindsoldaten.

Vastgeketend

Al-Jumailly en zijn Duitse ex-vrouw hadden volgens aanklagers in 2015 een Jezidi-vrouw en haar kind 'gekocht' en als slaven gehouden. Al-Jumailly ketende het 5-jarige meisje bij een temperatuur van 50 graden vast om haar te straffen nadat ze in bed had geplast. Dat overleefde het kind niet.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tien jaar cel voor Duitse IS-bruid vanwege dood yezidi-meisje

Eind oktober werd de ex van de jihadist in München veroordeeld tot tien jaar cel voor onder meer deelname aan een terroristische organisatie en de dood van het 5-jarige meisje. Dat was een van de eerste veroordelingen wereldwijd in verband met de vervolging van de religieuze minderheid door IS. 

En nu is dus ook Al-Jumailly veroordeeld. Het hof in Frankfurt oordeelde dat Al-Jumailly zich schuldig heeft gemaakt aan genocide, misdaden tegen de menselijkheid, medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en andere strafbare feiten. De twintiger viel flauw toen uitspraak werd gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Crisis bij yezidi-kinderen die slachtoffer waren van IS'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore