Actie van Interpol

Berenhuiden, ratelslangen en leguanenvlees in beslag genomen tijdens grote politieactie

01 december 2021 10:15 Aangepast: 01 december 2021 12:53
De Douane betrapte op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar met 145 reptielen en amfibieën in haar koffer. Beeld © NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de douane en de politie hebben in oktober 647 levende vogels, reptielen en amfibieën in beslag genomen. Daarnaast werden drie kilo vlees, huiden, bontjassen en 2300 andere producten van beschermde planten en dieren gevonden tijdens de Nederlandse deelname aan de internationale operatie Thunder 2021.

De door Interpol gecoördineerde operatie richt zich op wildlife crime, de handel in beschermde dieren en planten. Aan de operatie deden 118 landen mee. Duizenden verdachte voertuigen werden bij controleposten in die landen doorzocht. 

Grote schade

Volgens de NVWA veroorzaakt de handel in beschermde dieren en planten grote schade aan de biodiversiteit, is het dierenwelzijn in het geding en kunnen er dierziektes het land in komen. Vanwege de grote winsten die kunnen worden gemaakt, komt er in de landen van oorsprong vaak fraude, corruptie, bedreiging en geweld aan te pas, stelt de NVWA.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Tijgerkat' serval blijkt populair huisdier, maar ze zijn niet alleen leuk en schattig

Dit werd allemaal aangetroffen

Honderden illegale vogels - Onder meer in de provincie Gelderland trof de NVWA bij een handelaar 470 illegale vogels aan, die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld. De vogels zijn ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Op Schiphol had een reizigster uit Suriname in haar bagage acht zangvogels, verstopt in een karaokeset. Een passagier van een veerboot uit het Verenigd Koninkrijk had daarnaast zes papegaaien bij zich.

Op een vogelmarkt in Hardenberg werden acht vermoedelijk in het wild gevangen putters in beslag genomen. De vogels hadden een gemanipuleerde pootring om, zodat het leek alsof ze legaal in gevangenschap waren gekweekt.

De pootring. De pootring.

Reptielen en amfibieën - Verder betrapte de douane op Schiphol een vermoedelijke smokkelaar die van Mexico onderweg was naar Rusland. Ze had 145 reptielen en amfibieën in haar koffer, waarvan er vijf waren gestorven.

De reptielen en amfibieën, waaronder boomkikkers, boomhazelwormen en ratelslangen, zijn ondergebracht bij een deskundige opvang.

Producten van beschermde dieren/planten - De douane onderschepte ook ruim 2300 producten die zijn gemaakt van beschermde planten of dieren. Het ging met name om pakketjes met voedingssupplementen en cosmetica, die onder meer Afrikaanse kers, kaviaar en costus bevatten.

Veel illegale vogels werden gevonden. Veel illegale vogels werden gevonden.

Bij verschillende passagiers op Schiphol trof de douane in totaal ruim 4,5 kilo salep aan, meel gemaakt van de knollen van beschermde orchideeën. Ook bleken sommige passagiers vlees van onder meer leguaan, python en de grote kroonslak in hun bagage te hebben.

Drie berenhuiden

De politie heeft daarnaast samen met de NVWA drie huiden van bruine beren en in totaal acht bontjassen gemaakt van lynx, ocelot, wolf en otter in beslag genomen, nadat agenten ze aantroffen op Marktplaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lynxen, kaaimannen en tijgerpython: wilde dieren uit Litouwen opgevangen in België

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore