Ga naar de inhoud
Opmars in de peilingen

Uiterst rechtse Zemmour officieel kandidaat voor Frans presidentschap

Eric Zemmour, hier met z'n adviseur Sarah Knafo, die hij naar verluidt zwanger zou hebben gemaakt. Beeld © AFP

De uiterst rechtse Franse commentator Éric Zemmour heeft aangekondigd dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2022. De oud-journalist, schrijver en mediapersoonlijkheid verklaarde in een videoboodschap dat hij Frankrijk wil 'redden'. Hij zei dat veel kiezers hun eigen land niet meer herkennen.

De deelname van Zemmour komt niet als een verrassing. Hij schoot al omhoog in de peilingen voordat hij zich kandidaat had gesteld.

De Franse Trump, zoals hij soms wordt omschreven, zou volgens een recente peiling 14 tot 15 procent van de stemmen krijgen als er nu presidentsverkiezingen worden gehouden. Dat is een paar procentpunt minder dan begin november.

Macron en Le Pen

Zemmour loopt daarmee achter op twee andere kandidaten: huidig president Emmanuel Macron (25 procent) en de rechtse Marine Le Pen (19 tot 20 procent). Die politica maakt er geen geheim van zich te ergeren aan de enorme aandacht voor haar rivaal op rechts.

"We krijgen Zemmour bij het ontbijt, lunch en diner", verzuchtte ze vorige week.

Bekijk ook: 'Donald Trump van Frankrijk' stijgt razendsnel in peilingen

01:56
De radicaal-rechtse Éric Zemmour is in korte tijd razend populair geworden bij veel Franse kiezers. Met zijn extreme uitspraken over migranten wekt hij bij veel kiezers afschuw, maar bij anderen juist veel bewondering.

Verder dan Le Pen

De 63-jarige Zemmour gaat met zijn uitspraken over de islam en migratie verder dan Le Pen, die het rechtse Rassemblement National aanvoert. Hij heeft opgemerkt dat moslims zijn land 'koloniseren' en stelde voor om buitenlandse voornamen te verbieden, zoals Mohammed en Kevin. Le Pen verwijt hem nodeloos voor verdeeldheid te zorgen.

Het is nog onduidelijk wat de politieke gevolgen zijn van de verkiezingsdeelname van Zemmour. In Franse media wordt er rekening mee gehouden dat rechtse kiezers nu verdeeld raken. Le Pen heeft zelf de hoop uitgesproken dat door Zemmour ook mensen gaan stemmen die anders misschien thuis waren gebleven.

Zwangere jonge adviseur

Zemmour houdt zondagochtend zijn eerste officiële campagnebijeenkomst in Parijs. Dan wordt ook een tegendemonstratie verwacht. De uitgesproken schrijver heeft nog een paar maanden de tijd om een inhaalslag te maken in de peilingen. De afgelopen weken verloor hij terrein omdat zijn campagne wordt geplaagd door relletjes.

Zo dook een foto op van Zemmour die zijn middelvinger opstak naar een betoger. Ook heeft de getrouwde presidentskandidaat volgens een tijdschrift zijn 28-jarige adviseur zwanger gemaakt. Zemmour heeft dat bericht omschreven als een inbreuk op zijn privacy, maar het niet tegengesproken.

Le
Lees ook:
Le Pen na verlies verkiezingen: 'Front National op de schop'