Stijging ziekenhuisopnames

Hoe gaat het in Zuid-Afrika, waar de omikronvariant werd ontdekt?

30 november 2021 14:59 Aangepast: 30 november 2021 17:16
Mensen in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg wachten op een coronatest. Beeld © ANP

Wereldwijd zijn er grote zorgen om de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Hoe staat het ervoor in Zuid-Afrika, het land met de grootste uitbraak van deze variant? ''De situatie in Zuid-Afrika valt niet te vergelijken met ons land.''

Onlangs werd in Zuid-Afrika de omikronvariant van het coronavirus ontdekt en daarover is nog een hoop onduidelijkheid. Vrees is dat de nieuwe variant besmettelijker is. Want in de provincie Gauteng, waar ook hoofdstad Johannesburg ligt, lopen de besmettingscijfers hard op. 

Ook het aantal ziekenhuisopnames in die provincie is onlangs flink gestegen. In totaal liggen daar nu 959 mensen in de ziekenhuizen, twee weken geleden waren dat er nog 136.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt nieuwe omikronvariant door vaccinongelijkheid? 5 vragen en antwoorden

Of dat door de omikronvariant komt, is nog niet duidelijk. ''Maar wel waarschijnlijk'', zegt immunoloog Ger Rijkers.

''Voordat de omikronvariant werd ontdekt was er een duidelijke afname te zien in het aantal ziekenhuisopnames. We moeten nu even afwachten of de huidige toename zal doorzetten.'' In de andere acht Zuid-Afrikaanse provincies zijn de coronacijfers niet of nauwelijks gestegen.

Lage vaccinatiegraad

In Zuid-Afrika is de vaccinatiegraad laag. Daardoor kan het virus sneller rondgaan en kunnen er nieuwe mutaties blijven ontstaan. Bovendien komen mensen daardoor sneller in het ziekenhuis terecht.

Zo'n 28 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking heeft een eerste prik van het coronavaccin gekregen. Het Afrikaanse continent als geheel heeft een vaccinatiegraad van ongeveer 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse golfers in Zuid-Afrika: 'Je merkt hier niets van paniek'

De hoop is dat deze variant misschien besmettelijker is, maar ook minder ziek maakt. Die geluiden hoor je nu voorzichtig vanuit Zuid-Afrika. Veel van de besmette mensen zouden milde klachten hebben. 

Jonge bevolking

Maar daarbij moet een grote kanttekening worden gemaakt: ''De Zuid-Afrikaanse bevolking is gemiddeld een stuk jonger vergeleken met Nederland'', zegt Rijkers. Ongeveer 95 procent van de inwoners is onder de 65 jaar.

''De meeste besmettingen zijn onder relatief jonge mensen. Van de andere coronavarianten weten we inmiddels dat jonge mensen mildere klachten hebben.''

Kinderen in ziekenhuizen

Wat opvalt is dat in Zuid-Afrika relatief veel jonge kinderen worden opgenomen vanwege corona. Dat is verontrustend, vindt Rijkers. ''Al weten we niet of zij besmet zijn met de omikronvariant. Bovendien valt ook dat niet te vergelijken met Nederland: de omstandigheden waarin jonge kinderen opgroeien is in Zuid-Afrika heel anders.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van minuut tot minuut: Esther zat 16 uur vast op Schiphol na vlucht uit Zuid-Afrika

Wat ook anders is dan in Nederland: op het zuidelijk halfrond zijn de zomermaanden net begonnen. Heeft dat ook invloed op de coronacijfers?

Rijkers: ''Dat laat zich moeilijk zeggen. Allereerst omdat de winters in Zuid-Afrika ook niet heel koud zijn. Dus we weten niet of aankomende winter omikron in dat land harder zal toeslaan. Dat seizoenseffect is bij verschillende coronavarianten nog niet heel duidelijk.''

Vliegverkeer

De lijst van landen die vluchten van en naar zuidelijk Afrikaanse landen weren wordt steeds langer. Een begrijpelijke reactie, volgens Rijkers.

''Maar je kunt er op z'n best de verspreiding een beetje mee afremmen. Voorkomen gaat niet. Wij hebben de omikronvariant al in Nederland, andere landen die verboden instellen zullen zien dat ook daar de variant binnenkort op zal duiken. Het is een beetje schijnveiligheid.''

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenstrijdige signalen over omikronvariant: 'Het is allemaal heel complex'

Kortom: nog een hoop onduidelijkheid rondom de omikronvariant. ''Gelukkig is Zuid-Afrika heel open in het delen van hun gegevens. Later deze week wordt er meer duidelijkheid verwacht. Het is belangrijk om te weten hoe ziek mensen worden van deze variant, en of de vaccins er goed tegen beschermen. Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan'', zegt Rijkers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore