Partner Epstein

Ghislaine Maxwell 'jaagde op jonge meisjes', blijkt tijdens eerste zitting

30 november 2021 04:00 Aangepast: 30 november 2021 06:51
Ghislaine Maxwell tijdens de eerste zitting. Beeld © ANP

In New York is gisteren de zaak begonnen tegen Ghislaine Maxwell, de rechterhand van misbruikmiljardair Jeffrey Epstein. Uit de eerste zitting blijkt dat Maxwell volgens de openbaar aanklager 'op jonge meisjes jaagde' en een 'partner in crime' was van Epstein.

Het is de eerste keer dat iemand terechtstaat in het misbruikschandaal rond de overleden Jeffrey Epstein. De rechtszaak wordt dan ook gezien als een belangrijke kans om meer te weten te komen over de aantijgingen tegen de multimiljardair over zijn vermeende misbruik van tientallen jonge meisjes.

Tot tachtig jaar cel

De openbaar aanklager stelt dat Ghislaine Maxwell, die tot tachtig jaar gevangenisstraf riskeert als ze veroordeeld wordt, jonge meisjes 'serveerde' aan Epstein. Deze kwetsbare jonge vrouwen werden volgens de aanklager door Maxwell gemanipuleerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak tegen rechterhand misbruikmiljardair Epstein begint

Wekenlange rechtszaak

Maxwell, die naast de Britse ook de Amerikaanse en Franse nationaliteit heeft, werd vorig jaar opgepakt. Er zijn acht aanklachten tegen haar ingediend, waaronder ook voor sekshandel. De rechtszaak zal waarschijnlijk weken duren.

Maxwell was gisteren zelf aanwezig in de rechtbank en droeg een wit mondkapje. Ze zegt onschuldig te zijn. De eerste dag liet al iets doorschemeren over de verdediging van haar advocaten.

'Zij is níet Epstein'

"De aanklachten tegen Maxwell zijn voor dingen die Epstein deed, maar zij is níet Epstein", zei haar advocaat gisteren bijvoorbeeld. De multimiljonair pleegde twee jaar geleden in een gevangenis zelfmoord, in afwachting van een misbruikzaak tegen hem.

Haar advocaten zullen naar verwachting ook de verklaringen in twijfel trekken van de vrouwen die zeggen tussen 1994 en 2004 slachtoffer te zijn geweest.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore