Ga naar de inhoud
Bijzondere beelden

Video verschenen van 'val' peperdure F-35 van Brits vliegdekschip

Het Britse vliegdekschip waar de straaljager van af lijkt te vallen, ter illustratie. Beeld © ANP

Op sociale media zijn beelden verschenen van een straaljager die van een Brits vliegdekschip lijkt te vallen. Het was bekend dat er eerder deze maand een ongeluk met een van de peperdure vliegtuigen gebeurde, maar details waren nog niet duidelijk. De piloot zou het ongeval wonder boven wonder hebben overleefd.

Het F-35 toestel, dat in Nederland beter bekend staat als de Joint Strike Fighter (JSF), verongelukte eerder deze maand vlak na het opstijgen van een Brits vliegdekschip.

Britse media schrijven vandaag over een beelden die rondgaan op sociale media, waarop te zien is hoe het ongeluk gebeurde:

Het toestel heeft duidelijk niet voldoende vaart en valt van de voorkant van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth in de Middellandse Zee. De beelden zijn niet te verifiëren en het Britse ministerie van Defensie wilde tegenover Britse media niet reageren op de video. In een verklaring schrijft het ministerie dat het onderzoek naar het ongeval nog gaande is.

Piloot ongedeerd

Vlak voordat het toestel van het vliegdekschip valt, is te zien hoe de piloot zijn schietstoel gebruikt. Even later landt er vlak voor het schip, dat ruim 65.000 ton weegt, een parachute. De Britse marine heeft eerder al laten weten dat de piloot veilig aan boord is gehaald.

In Britse media werd deze maand gespeculeerd dat het ongeluk zou zijn veroorzaakt doordat een regen- of motorkap op het F-35 toestel was blijven zitten, terwijl iemand die eraf had moeten halen.

'Peperdure
Lees ook:
'Peperdure F-35 kan niet tegen onweer. De oplossing? Omvliegen'

De F-35 is de meest geavanceerde en duurste straaljager van Groot-Brittannië en kost zo'n dan 100 miljoen Britse pond (118 miljoen euro). Het toestel is nog niet uit zee gehaald. Door wie de video naar buiten is gebracht, blijft onduidelijk.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe F35-straaljagers voor Nederland, maar waarom?