Bedoeld als grap

Nepsite voor huurmoordenaars helpt moorden voorkomen

29 november 2021 04:03 Aangepast: 29 november 2021 07:47
Bob Innes, de man achter de website, printte de verzoeken allemaal uit. Beeld © CNN

Het begon in 2005 als een grap, de website die een Amerikaanse man bouwde waarop mensen zogenaamd een huurmoordenaar konden inschakelen. Niet iedereen bleek dat te begrijpen, want de serieuze verzoeken bleven de afgelopen jaren binnenstromen. De site hielp uiteindelijk zelfs om moorden te voorkomen.

De website RentAHitman.com werd gebouwd door Bob Innes, die destijds een it-cursus volgde. Op dat moment had hij niet kunnen vermoeden dat zijn grap tot ernstige gevolgen zou leiden. 

Serieuze verzoeken

Innes keek een tijdlang niet om naar de website maar besloot op een dag de e-mails te lezen op het e-mailadres dat hij aan de site gekoppeld had. Honderden mensen van over heel de wereld hadden daadwerkelijk een huurmoordenaar willen inschakelen via de website, zo ontdekte hij.  

Als een verzoek serieus leek, speelde Innes de informatie door aan de politie. Dat gebeurde onder meer in het geval van de Amerikaanse vrouw Wendy Wein. De 52-jarige had in de zomer van 2020 geïnformeerd via de website omdat ze wilde afrekenen met haar ex-man. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurmoordenaar Mexicaans kartel geliquideerd in auto zus

"Ik stuurde haar na een tijdje een e-mail met de vraag of ze onze diensten nog steeds nodig had en of ik haar moest doorverbinden met een huurmoordenaar", zegt Innes tegen ABC News. "Ik geef iedereen eerst de kans om zich te bedenken, maar ze zei 'ja', dus toen ben ik naar de politie gestapt."

150 moorden

Wein werd opgepakt en bekende eerder deze maand schuld, schreef The Washington Post

De eerste keer dat Innes inzag waar zijn website toe kon leiden, was toen een Canadese vrouw hem in 2010 benaderde. Zij wilde drie familieleden laten omleggen. Innes: "Dat opende mijn ogen." Volgens Innes heeft zijn website in de loop der jaren geholpen bij het voorkomen van ongeveer 150 moorden. Nog altijd komen zo nu en dan verzoeken binnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huurmoordenaar veroordeeld door gps-locatie van zijn smartwatch

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore