Groot misbruikschandaal

Rechtszaak tegen rechterhand misbruikmiljardair Epstein begint

29 november 2021 06:33 Aangepast: 29 november 2021 16:55
Ghislaine Maxwell en Jeffrey Epstein Beeld © ANP

Vandaag begint de rechtszaak tegen Ghislaine Maxwell. De rechterhand van de overleden multimiljardair Jeffrey Epstein, zou minderjarige meisjes hebben geronseld voor seksueel misbruik. Maxwell kan tientallen jaren cel krijgen.

Het is de eerste keer dat iemand terechtstaat in het misbruikschandaal rond de overleden Jeffrey Epstein. De rechtszaak wordt dan ook gezien als een belangrijke kans om meer te weten te komen over de aantijgingen tegen de multimiljardair over zijn vermeende misbruik van tientallen jonge meisjes.

Belangrijk voor #metoo-beweging

Vier vrouwen klagen zijn vertrouweling, de Britse Ghislaine Maxwell (59) aan. Als minderjarige meisjes zouden zij tussen 1994 en 2004 misbruikt zijn door Epstein. De jongste van hen was 14. Maxwell wordt er onder meer van verdacht het vertrouwen van de meisjes te hebben gewonnen, zodat Epstein hen kon misbruiken.

Voordat Epstein zich zelf voor de rechter kon verantwoorden, pleegde hij twee jaar geleden zelfmoord in een New Yorkse cel, waar hij in afwachting was van zijn rechtszaak. Zijn arrestatie was een belangrijke gebeurtenis voor de #metoo-beweging.

Bekijk ook: Wie is Ghislaine Maxwell? In deze video leggen we het uit:

Ghislaine Maxwell (59) was de rechterhand van de in 2019 in zijn cel overleden miljardair Jeffrey Epstein. Ze wordt beschuldigd van het ronselen van minderjarige meisjes voor seksueel misbruik door Epstein.

De komende weken zal duidelijk worden hoe hard het bewijs is dat de aanklagers tegen Maxwell hebben. Om strategische redenen is het nog onduidelijk wat dit precies is. Maar Amerikaanse en Britse media melden dat het naast de getuigenissen van slachtoffers en deskundigen onder meer zou kunnen gaan om een adressenboek en beelden van beveiligingscamera’s.

Maxwell zegt onschuldig te zijn

De verdediging van Maxwell zal volgens experts proberen om de herinnering van de slachtoffers aan de feiten in twijfel te trekken en proberen aan te tonen dat zij uit zijn op geld, schrijft de Britse krant The Times.

Het is nog onduidelijk of Maxwell zelf een verklaring zal afleggen in de zaak, of dat zij de verdediging zal overlaten aan haar advocaten. Zij heeft eerder laten weten onschuldig te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensenhandel, nieuw slachtoffer: extra aanklacht tegen Ghislaine Maxwell

Van winkelen tot seksmassage's

Maxwell en Epstein hadden in de jaren negentig een relatie. Maxwell zou in die tijd ook voor hem zijn gaan ronselen. Door een band op te bouwen met de slachtoffers - door bijvoorbeeld reisjes of te gaan winkelen - kregen zij het gevoel iets terug te moeten doen voor Epstein.

Wat soms begon met een massage eindigde in seksueel misbruik in de VS en daarbuiten, schrijft Sky News op basis van de aanklacht. Maxwell zou daar soms ook bij aanwezig zijn geweest.

Verscholen in de bossen

Na de arrestatie van Jeffrey Epstein in juli 2019, leek Maxwell van de aardbodem verdwenen. Pas vorig jaar zomer konden FBI-agenten haar in de boeien slaan, in een huis verscholen in de bossen van de Amerikaanse staat New Hampshire.

Om nog een zelfmoordscenario te voorkomen wordt zij extra in de gaten gehouden. Familieleden van Maxwell zeggen dat zij tijdens haar detentie slecht wordt behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Misbruikzaak Andrew van de baan in Londen, wél vervolg in de VS

Ook de Britse prins Andrew wordt verdacht van betrokkenheid bij het misbruikschandaal rond Epstein. Virginia Giuffre zegt dat zij verkracht is door prins Andrew toen zij 17 jaar was. De prins ontkent dit. Ook zij is naar eigen zeggen geronseld door Maxwell.

Hoewel het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk naar Andrew is gestaakt, hangt hem in de Verenigde Staten nog wel een civiele zaak boven het hoofd. De rechtszaak tegen Maxwell die vandaag begint, zal naar verwacht in ieder geval zes weken duren. Haar lot ligt in handen van twaalf juryleden.

Alex Tieleman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore