Ga naar de inhoud
Eerste land ter wereld

Israël sluit grenzen volledig voor buitenlanders om omikronvariant

Israël sluit de komende twee weken zijn grenzen voor buitenlanders uit angst voor de omikronvariant van het coronavirus. Ook zet het land opnieuw technologie van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet in om via telefoongegevens mogelijke coronabesmettingen op te sporen.

Israël is het eerste land dat zijn grenzen volledig sluit voor de buitenwereld vanwege de nieuwe variant. De maatregel gaat de komende nacht in. Het land hoopt dat binnen twee weken er meer informatie bekend is over de mutaties.

RIVM:
Lees ook:
RIVM: nieuwe coronavariant omikron vrijwel zeker aangetroffen in Nederland

In het land is tot nu toe één besmetting bekend met de omikronvariant, die mogelijk zeer besmettelijk is. Daarnaast worden zeven verdachte gevallen nog onderzocht.

Gegevens telefoons

Shin Bet gebruikte eerder tijdens de pandemie ook al de locatiegegevens van mobiele telefoons. Bij wie het coronavirus destijds werd vastgesteld ging de binnenlandse veiligheidsdienst na waar diegene de veertien dagen daarvoor was geweest.

De regering in Israël is ook een nieuw quarantaineplan overeengekomen. Israëliërs die volledig zijn gevaccineerd of genezen en in het buitenland zijn geweest, moeten na aankomst in hun thuisland 72 uur in zelfisolatie. En als ze uit hoogrisicogebieden komen, moeten ze in een hotel in quarantaine tot ze negatief zijn getest.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe coronavariant Zuid-Afrika was te verwachten: heeft een vliegverbod zin?