Drama op Kanaal

Frustratie tussen Macron en Johnson om migrantencrisis: 'Niet serieus te nemen'

26 november 2021 11:59
De Britse premier Johnson met de Franse president Macron, ter illustratie. Beeld © ANP

De gemoederen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië lopen steeds hoger op na het dodelijke bootongeluk op het Kanaal eerder deze week. Boris Johnson schreef gisteravond in een brief op Twitter dat Frankrijk migranten terug zou moeten nemen. "Deze methoden zijn niet serieus te nemen", vindt de Franse president Emmanuel Macron.

Een boot met vluchtelingen probeerde kwam deze week tussen Frankrijk en Groot-Brittannië in de problemen. Zeker 27 mensen kwamen om het leven nadat de boot mogelijk door een groot schip was aangevaren. Slechts twee mensen werden levend uit het water gehaald, maar zij zijn in levensgevaar. Het is het dodelijkste incident op het Kanaal tot nu toe.

Kanaal geen 'begraafplaats'

De avond na het incident spraken de Franse president Emmanuel Macron en Britse premier Boris Johnson elkaar telefonisch. Een woordvoerder van Johnson liet weten dat er 'samengewerkt zal worden om mensensmokkelaars tegen te houden'. Macron zei dat hij het niet toe zou laten dat het Kanaal een 'begraafplaats' wordt.

Maar hij zei ook dat Frankrijk een doorvoerland is en dat als migranten eenmaal aan de Kanaalkust staan, 'het al te laat is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In totaal vijf verdachten opgepakt na verdrinkingsdrama Kanaal

De verhoudingen tussen Macron en Johnson bekoelden gisteren verder, toen de Britse premier zich op Twitter in een brief tot de Franse president richtte. Johnson vraagt Frankrijk om migranten terug te nemen die per boot in Engeland arriveren. Zo kan het aantal vluchtelingen dat de gevaarlijke oversteek waagt 'significant of volledig worden teruggebracht', denkt de Britse premier:

'We zijn geen klokkenluiders'

Macron heeft er geen goed woord voor over, liet hij vandaag aan verslaggevers merken. "We praten niet over dit soort kwesties via tweets waarin we brieven publiceren. Kom op zeg, we zijn geen klokkenluiders", zei hij. De Franse president vindt de oplossing van Johnson 'niet serieus te nemen'.

Het is niet voor het eerst dat Johnson voorstelt dat Frankrijk migranten terugneemt. Dit najaar suggereerde hij de zogenaamde 'omdraai-acties' ook al. Correspondenten Anne Saenen en Eveline Bijlsma vroegen zich toen af hoe realistisch dat plan is. ''Het is niet zo dat de Britten zomaar bootjes om kunnen laten keren", legde Saenen uit. "Zodra ze in Britse wateren zijn, is het al te laat."

Uitnodiging ingetrokken

De Franse en Britse ministers van Binnenlandse Zaken zouden dit weekend met elkaar praten over manieren om de illegale migratie aan te pakken. Maar door de 'teleurstellende' brief van Johnson besloten de Fransen vanochtend om de uitnodiging voor de Britten in te trekken. Frankrijk wil nog wel om de tafel met Nederland, België, Duitsland en de Europese Commissie over de problematiek.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse grenswacht moet migrantenbootjes terugsturen: 'Niet erg realistisch'

Eerder dit jaar spraken Frankrijk en Groot-Brittannië al af dat Frankrijk meer grensbewaking langs de kust zou inzetten. Daarvoor kreeg het land tientallen miljoenen van de Britten. Correspondent Bijlsma legde toen uit dat het haast onmogelijk is om iedereen tegen te houden: "Het gaat om ruim honderd kilometer kust. Dat is lastig om constant in de gaten te houden.''

En als ze toch tegen worden gehouden, komen migranten later wel weer terug. ''Sommige migranten doen tientallen pogingen, ze blijven het proberen totdat het is gelukt'', vertelde Bijlsma.

Ook het dodelijke bootongeluk houdt migranten niet tegen, vertelden ze gisteren in Calais: 

Een dag na het omslaan van de migrantenboot bij de Franse kust was het druk bij een ontbijtvoorziening voor vluchtelingen. Veel van hen zijn nog steeds van plan richting het Verenigd Koninkrijk te gaan. "We gaan het halen, als God het wil".

Beschuldigingen

De Fransen en Britten vinden van elkaar dat ze te weinig doen om de illegale migratie over het Kanaal tegen te houden. Johnson heeft gezegd dat Frankrijk het verkeerd doet, terwijl de Fransen de Britten er juist van beschuldigen een slecht immigratiebeleid te hebben. Dat is niet het enige probleem tussen de twee landen: Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al langer verwikkeld in een ruzie over visvergunningen die is ontstaan door de brexit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sportwinkel Decathlon verkoopt geen kano's meer in Calais om migranten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore