Ga naar de inhoud
VK heeft al vliegverbod

Europese Commissie wil stop op vliegverkeer uit zuidelijk Afrika om nieuwe coronavariant

Reiziger met mondkapje op Schiphol Beeld © ANP

De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika vanwege de daar ontdekte coronamutatie B.1.1.529. Die werd gisteren wereldkundig gemaakt. Voorzitter Ursula von der Leyen zegt dat de maatregel snel wordt besproken.

Engeland, Israël en Schotland hebben de grenzen al gesloten voor onder meer Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië uit angst voor de nieuwe variant. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten het besluit van het Verenigd Koninkrijk 'gehaast' te vinden. Het land zegt bezorgd te zijn over de schade aan het toerisme en bedrijfsleven en wil in gesprek met de Britse autoriteiten over het besluit.

Te vroeg voor conclusies

De Europese Commissie neemt de maatregel in samenspraak met de lidstaten van de Europese Unie. De mutatie heeft volgens wetenschappers een 'ongebruikelijke samenstelling' die het virus mogelijk besmettelijker maakt dan eerder bekende mutaties.

'Serieuze
Lees ook:
'Serieuze zorgen' om nieuwe variant coronavirus in Zuid-Afrika

Maar het is nog te vroeg om iets te zeggen over de effectiviteit van de bestaande vaccins bij deze nieuwe variant, want er is nog te weinig data beschikbaar.

Hongkong

Het baart wel zorgen dat de variant in de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng volgens wetenschappers al verantwoordelijk lijkt voor 90 procent van alle besmettingen. De mutatie heeft zich al verspreid naar onder meer Botswana, Zimbabwe en Namibië.

Ook in Hongkong zijn twee besmettingen met de variant gemeld nadat een reiziger vanuit de regio in hotelquarantaine iemand anders besmette.