Zes hulpverleners omgekomen

Dodental bij mijnramp Rusland loopt op naar 52

25 november 2021 22:27 Aangepast: 25 november 2021 22:33
De hoop op het vinden van overlevenden is vervlogen. Beeld © ANP

Het dodental door de ramp in een Siberische kolenmijn is opgelopen tot zeker 52. Onder de slachtoffers zijn zes reddingswerkers. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat ondergronds geen overlevenden meer zijn. De meeste lichamen zijn nog niet geborgen.

Eerder was sprake van elf slachtoffers doordat na een explosie brand uitbrak in de Listvjazjnaja-mijn, die zich vulde met methaangas en rook. Over het lot van de tientallen vermisten die op een onbekende plek in de schachten vastzaten, was toen nog niets bekend.

Meer dan tweehonderd mensen konden in veiligheid wordt gebracht. 38 van hen waren gewond, vier zouden er slecht aan toe zijn.

250 meter diepte

Op het moment van de ramp waren 285 mensen in de kolenmijn in de regio Kemerovo, in het westen van Siberië. De brand zou vanochtend zijn ontstaan op een diepte van 250 meter in een ventilatieschacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden bij brand in Russische mijn, tientallen mensen nog onder de grond

De rook verspreidde zich vervolgens door de mijn. Het ventilatiesysteem zou ook na de ontploffing nog hebben gewerkt. De regionale autoriteiten hebben drie dagen van rouw afgekondigd.

Vaker ongelukken

In Rusland gebeuren geregeld ongelukken in mijnen. In 2004 kwamen in dezelfde kolenmijn dertien medewerkers om het leven door een explosie. Het ergste mijnongeluk dateert uit 2007. Toen kwamen 110 mensen om door een gasexplosie in de kolenmijn Oeljanovskaja, eveneens in het westen van Siberië.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore