Ga naar de inhoud
B.1.1.529

'Serieuze zorgen' om nieuwe variant coronavirus in Zuid-Afrika

Een onderzoeker in het Zuid-Afrikaanse centrum voor besmettelijke ziektes in Johannesburg. Beeld © ANP / dpa

Wetenschappers zijn ongerust over een nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in Zuid-Afrika en Botswana. Die zou ongebruikelijk sterk verschillen van eerdere varianten. "Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid, Joe Phaahla.

Het nationaal instituut voor besmettelijke ziektes (NICD) bevestigde vandaag op zijn site dat 22 besmettingsgevallen met deze variant B.1.1.529 zijn vastgesteld in verschillende laboratoria. Die zijn gespecialiseerd in RNA-onderzoek, waarmee onder meer de herkomst van een mutatie kan worden beoordeeld.

Honderd besmettingen

"De gegevens zijn nog beperkt", zegt NICD-directeur Adrian Puren, "maar onze experts maken overuren om de nieuwe variant te begrijpen en te bepalen wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn." De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op, zegt hij. Intussen is de afwijkende variant vastgesteld bij bijna honderd mensen.

Vaccinatiekloof
Lees ook:
Vaccinatiekloof vergroot risico op nieuwe virusvarianten: 'Heel frustrerend'

Deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn al bijeengeroepen om de beschikbare data over B.1.1.529 te bespreken. Volgens hoogleraar bio-informatica Tulio de Oliveira verschilt de nu ontdekte virusvariant ongebruikelijk veel van eerdere versies.

Het veranderde virus, waarvan het spike-eiwit om de cel binnen te komen op 32 plaatsen afwijkt, is ook al opgedoken in Botswana. Daar zijn volgens Kereng Masupu, coördinator van de Covid-19-bestrijdingsdienst, mensen besmet geraakt die waren ingeënt tegen corona.

Gehoopt op 'langere pauze'

De Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Phaahla zegt: "We hadden hoop op een langere pauze tussen de coronagolven, dat een nieuwe mogelijk zou uitblijven tot eind december of misschien wel januari."

Hoe
Lees ook:
Hoe ontdek je een (gevaarlijke) coronamutatie?