Geëvacueerd uit Kabul

Italië neemt wereldberoemd geworden 'Afghaans meisje' op

25 november 2021 18:36 Aangepast: 25 november 2021 18:54
Sharbat Gulla in 1984 op de wereldberoemd geworden cover van National Geographic. Beeld © AP

De Afghaanse Sharbat Gulla, in 1984 wereldberoemd geworden door een prijswinnende cover van het blad National Geographic, is vanuit Kabul overgebracht naar Italië. Ze had om hulp gevraagd bij haar evacuatie vanuit Afghanistan, zegt de Italiaanse premier Mario Draghi.

Het portret van het meisje met de priemende groene ogen, gemaakt door oorlogsfotograaf Steve McCurry, ging in de jaren 80 de wereld over. McCurry verloor haar uit het oog, maar vond haar na een lange zoektocht terug in 2002.

Vervalste identiteitskaart

Twaalf jaar later dook ze op in Pakistan, waar ze werd beschuldigd van illegaal verblijf in het land en het aanschaffen van een vervalste Pakistaanse identiteitskaart. Daarop werd ze Pakistan uitgezet. 

Gulla in 2016. Gulla in 2016.

Bij terugkomst in de Afghaanse hoofdstad Kabul kreeg ze een officiële ontvangst op het presidentiële paleis. Toenmalig president Ashraf Ghani overhandigde haar de sleutels van een nieuw appartement.

Machtsovername taliban

Medewerkers van de Italiaanse premier Draghi lieten vandaag weten dat Gulla alle hulp zal krijgen bij haar integratie in de Italiaanse samenleving. Italië is één van de westerse landen die Afghanen per vliegtuig lieten overkomen nadat de taliban in augustus de macht in Afghanistan hadden overgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taliban verbieden tv-series met vrouwen in Afghanistan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore