Onderzoek

Fout chauffeur en gevaarlijke vangrail oorzaak busramp Bulgarije

25 november 2021 14:20 Aangepast: 25 november 2021 14:35
De vangrail waar de bus in eerste instantie op botste. Beeld © AFP

De ramp met een toeristenbus die 44 levens eiste in Bulgarije is vermoedelijk veroorzaakt door een menselijke fout. De vangrail waar de bus op botste, was volgens voorlopig onderzoek 'een gevaar voor het verkeer'.

De bus met een groep toeristen aan boord vatte in de nacht van maandag op dinsdag vlam nadat de chauffeur op een vangrail was gebotst.

Het voertuig was na een weekendreis naar het Turkse Istanbul onderweg terug naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Het ongeluk gebeurde ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Verstikking

Uit autopsies komt naar voren dat de slachtoffers voornamelijk zijn omgekomen door verstikking bij de brand en niet door verwondingen door de crash. Een explosie heeft zich niet voorgedaan; een aanslag is uitgesloten.

Er wordt onder meer nog onderzoek gedaan naar de locatie waar het ongeval plaatsvond. Daarbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de wegmarkeringen en verkeersborden.

Een vangrail heeft volgens de onderzoekers vermoedelijk aan de ramp bijgedragen. Die was niet alleen 'niet nuttig maar ook gevaarlijk voor het verkeer'. De brand zou zijn ontstaan door wrijving, toen de bus tegen de vangrail botste en een deel ervan met zich mee trok.

Volgens onderzoekers hebben getuigen verklaard dat de bus direct na de eerste botsing met de vangrail vlam vatte. "Heel snel vulde de bus zich met rook", zegt een onderzoeker tegen persbureau Reuters.

Deur geblokkeerd

"Niemand kon door de voorste deur wegkomen, omdat daar veel vlammen waren. Mensen gingen naar de achterste deur, maar deze werd geblokkeerd door de vangrail."

Bij de ramp kwamen 44 mensen om het leven. Bij de ramp kwamen 44 mensen om het leven.

Zeven inzittenden konden zichzelf in veiligheid brengen door uit de brandende bus te klimmen. De 44 anderen kwamen om het leven, onder wie 12 kinderen. Hun identificatie zal lang duren, omdat het merendeel van de lichamen is verbrand.

Op de passagierslijst staat nog een persoon, maar het is niet duidelijk waar die is gebleven. Mogelijk zat die persoon in een van de drie andere bussen die de reis tussen Istanbul en Skopje maakte.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore