Ahmaud Arbery

Drie witte Amerikanen schuldig aan moord op zwarte jogger

24 november 2021 21:37 Aangepast: 25 november 2021 09:54
Ahmaud Arbery, links beelden van de worsteling vlak voor zijn dood. Beeld © YouTube

Drie witte Amerikanen zijn schuldig bevonden aan moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery in de Amerikaanse staat Georgia. Zij jaagden achter de 25-jarige jogger aan in hun pick-ups. De gewelddadige dood van Arbery vorig jaar leidde tot veel ophef nadat beelden op sociale media waren verschenen.

Het is nog niet bekend welke straf schutter Travis McMichael, zijn vader en hun buurman krijgen. Zij beweerden dat ze dachten dat Arbery een vluchtende inbreker was. De strafzaak in Brunswick in de staat Georgia duurde een maand.

De 25-jarige Arbery werd op 23 februari tijdens het joggen bij Brunswick doodgeschoten. Op videobeelden was te zien hoe Arbery vecht voor zijn leven. Uiteindelijk stortte hij ter aarde met een schotwond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-agent en zoon vast na schokkende video doodschieten zwarte jogger

De moord op Arbery was olie op het vuur voor betogers tegen politiegeweld en racisme. Zijn naam werd vaak aangehaald bij protesten na de dood van de zwarte George Floyd, die stierf tijdens zijn arrestatie door een witte agent.

McMichael en zijn zoon werden aanvankelijk niet aangeklaagd in verband met de dood van Arbery. Ze werden opgepakt maar snel vrijgelaten na het geven van hun verklaring. Saillant detail was dat de oudste McMichael een gepensioneerde politieagent en medewerker van justitie was.

Toen beelden van de moord begin mei op sociale media verschenen, reageerden veel mensen boos en verontwaardigd. Kort daarop werden de verdachten opnieuw aangehouden.

Bekijk ook: moeder doodgeschoten zwarte man VS: 'Hij was gewoon aan het joggen'

Arbery werd in februari tijdens zijn dagelijkse hardlooprondje doodgeschoten door twee witte mannen. De schutters werden begin mei aangehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore