Vast sinds 1978

Onschuldige Amerikaan komt na 42 jaar vrij: 'Niet gedacht dat deze dag zou komen'

24 november 2021 12:00 Aangepast: 24 november 2021 16:26
Strickland vertelt zijn bizarre verhaal aan de lokale krant The Kansas City Star. Beeld © ANP

Kevin Strickland was 18 jaar oud toen hij in 1978 ten onrechte werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een drievoudige moord. Nu, ruim 42 jaar later, is de Amerikaan alsnog vrijgelaten. "Ik zit nog altijd vol ongeloof."

Strickland zat gisteren rustig naar een soapserie te kijken in de Western Missouri-gevangenis, toen plots een nieuwsbericht in beeld verscheen: Kevin Strickland, nu 62 jaar, wordt spoedig vrijgelaten.

De andere gevangenen begonnen direct te schreeuwen en te juichen, vertelt hij aan een groep Amerikaanse verslaggevers. "Ik had niet gedacht dat deze dag zou komen. Ik zit nog altijd vol ongeloof."

Drievoudige moord

De zwarte man werd in 1978 door een volledig witte jury schuldig bevonden voor het plegen een drievoudige moord op drie twintigers. Dit terwijl er geen enkel fysiek bewijs was dat hem in verband bracht met het plaats delict. Velen in de zwarte gemeenschap waren er destijds van overtuigd dat zijn snelle veroordeling racistisch was.

Daarnaast verstrekte zijn familie alibi's en zelfs de moordenaars - die in 1979 een bekentenis aflegden - zeiden dat Strickland niets met de moorden te maken had. Toen duidelijk werd dat Strickland toch voor vijftig jaar de cel in moest, barstte hij destijds in tranen uit in de rechtszaal. Zijn broer L.R. was verbijsterd, maar niet verrast. "Ik was gewoon opgelucht dat mijn broer niet de doodstraf kreeg."

De veroordeling van Strickland kwam door een verklaring van Cynthia Douglas. Zij was de enige overlevende en ooggetuige in de zaak. Ze getuigde dat ze Strickland had gezien op het plaats delict. Deze Douglas heeft later meerdere malen geprobeerd om haar getuigenis in te trekken, omdat ze onder druk zou zijn gezet door de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Foto's: deze geruchtmakende zaken moesten ook over

Door een lokale wetswijziging kon het hoger beroep van Strickland pas jaren later alsnog worden ingediend. "Onder deze unieke omstandigheden is het vertrouwen van het Hof in de veroordeling van Strickland zo ondermijnd dat het geen stand kan houden, en het vonnis moet worden vernietigd", schreef rechter James Welsh gisteren. "De staat Missouri zal Kevin Bernard Strickland onmiddellijk uit zijn hechtenis ontslaan."

Wat nu?

Strickland is inmiddels op vrije voeten. Op de onvermijdelijke vraag wat hij na zijn vrijlating als eerste gaat doen, zei hij snel de oceaan te willen te zien en het graf van zijn moeder te gaan bezoeken. Ook richtte hij zich tot andere ten onrechte veroordeelde gevangenen en zei dat ze nooit moeten opgeven. Strickland wil in gesprek met wetgevers om het rechtssysteem te veranderen. "Ik heb wat ideeën om te voorkomen dat dit iemand anders overkomt."

De 62-jarige Amerikaan zat als langste onterecht vast in de geschiedenis van Missouri. Advocaten van het Midwest Innocence Project, die de afgelopen maanden hebben gewerkt om Strickland te bevrijden, waren 'uitzinnig' toen ze het nieuws hoorden, zeggen ze tegen de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Deze man zat zelfs 46 jaar onschuldig vast:

65-jarige Amerikaan zat 46 jaar onschuldig vast: 'Ik vergaf en ik vergeef'

De kans dat Strickhard een schadevergoeding krijgt, achten de advocaten onwaarschijnlijk. In Missouri worden alleen gevangenen die vrijgesproken zijn door middel van DNA-bewijs financieel gecompenseerd. "Hij zal de afgelopen 43 jaar niet terugkrijgen en hij keert terug naar huis in een staat die hem geen cent zal betalen voor de tijd die het van hem heeft gestolen", zei juridisch directeur Tricia Rojo Bushnell van Midwest Innocence Project tegen de Britse omroep. "Dat is geen gerechtigheid."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore