E=mc2

Aantekeningen van Einstein geveild voor 11,6 miljoen

24 november 2021 13:38 Aangepast: 24 november 2021 14:29
Beeld © ANP

Een manuscript van de beroemde natuurkundige Albert Einstein is bij een veiling in Parijs van eigenaar gewisseld voor 11,6 miljoen euro, een recordbedrag. Veilinghuis Christie's had vooraf rekening gehouden met 2 tot 3 miljoen euro voor 'de fascinerende inkijk in de geest van de grootste wetenschapper van de twintigste eeuw.'

Het gaat om aantekeningen voor de algemene relativiteitstheorie die Einstein in 1915 publiceerde. Het document van 54 pagina’s is volgens Christie’s het waardevolste manuscript van Einstein dat ooit zal worden geveild.

Einstein-expert Martijn van Calmthout schreef twee boeken over de wetenschapper. Hij legt uit dat de documenten een poging waren om de theorie van zwaartekracht op te schrijven. "We kennen natuurlijk de zwaartekrachttheorie van Newton, maar als je goed naar de bewegingen in het heelal kijkt, zijn er afwijkingen die niet met zijn theorie te verklaren zijn. Einstein wilde vanuit zijn relativiteitstheorie, die hij eerder had geformuleerd, een betere en algemene formulering geven aan de theorie van zwaartekracht."

E=mc2

De algemene relativiteitstheorie is vooral bekend van de iconische vergelijking E=mc2. De formule stelt onder meer dat een heel klein beetje massa kan worden omgezet in een enorme hoeveelheid energie. Die ontdekking maakte bijvoorbeeld ook de atoombom mogelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einsteins 'theorie' voor geluk levert meer dan miljoen op

Einstein schreef de nu geveilde aantekeningen in 1913 en 1914 in het Zwitserse Zürich, samen met zijn collega Michele Besso, een Zwitserse ingenieur die goed is voor pakweg de helft van de handgeschreven bladzijden. Dankzij hem is het manuscript bewaard gebleven, aangezien Einstein volgens het veilinghuis geen heil zou hebben gezien in het bewaren van "simpele werkdocumenten". 

Inkijk in Einsteins geest

De aantekeningen bieden inkijk in de geest van de grootste wetenschapper van de twintigste eeuw, schreef het veilinghuis voor de veiling. In de documenten is te zien dat er dingen zijn berekend en doorgestreept, zegt de expert. "Er zijn paden ingeslagen die uiteindelijk niet goed waren, maar het leidde uiteindelijk wel tot dit werkdocument." 

In de documenten is te zien dat er dingen zijn berekend en doorgestreept. In de documenten is te zien dat er dingen zijn berekend en doorgestreept.

Deze documenten leverden in 2016 nog ruim 350.000 euro op, zegt Van Calmthout. Nu dus bijna 12 miljoen. "Daar schrik ik zelf ook wel van." Hij legt uit dat dat komt door de gekte rond Einstein. "Hij heeft een aantal belangrijke theorieën geformuleerd en is een soort symbool geworden voor de wetenschap." De in Duitsland geboren joodse wetenschapper kreeg in 1921 de Nobelprijs voor Natuurkunde, voor heel andere natuurkundige ontdekkingen overigens. 

Het is net als vijf jaar geleden onbekend wie de documenten heeft gekocht. Van Calmthout: "Het is een soort schemerige wereld van belangrijke, maar onbereikbare stukken."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore