Demografische tijdbom

Nog nooit eerder kregen Chinese vrouwen zo weinig kinderen

24 november 2021 07:31 Aangepast: 24 november 2021 07:55
Beeld © ANP

Nog nooit eerder werden er in China relatief zo weinig kinderen geboren als vorig jaar. Met 8,52 geboortes per 1000 mensen is het geboortecijfer gedaald naar een historisch dieptepunt.

Er werden bijna 20 procent minder baby's geboren dan het jaar ervoor. Een verklaring geeft het Chinese nationale bureau voor statistiek niet. Deskundigen denken dat dat komt doordat de kosten van levensonderhoud stijgen en vrouwen steeds meer hun eigen keuzes maken voor gezinsplanning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halvering bevolking dreigt: China probeert babyboom op te wekken

Wel is bekend dat China al tientallen jaren te kampen heeft met een enorm laag geboortecijfer. Het land vreest daarom voor een 'demografische tijdbom'. De kinderen die nu geboren worden en opgroeien, zijn later met veel minder dan de volwassenen van nu, die dan gepensioneerd zijn.

Steeds kleinere groep

Dat betekent dat over een kleine 20 jaar een steeds kleinere groep werkenden zaken als pensioenen en zorgkosten voor een veel grotere groep ouderen zal moeten betalen. 

Daarom probeert het land al jaren het geboortecijfers omhoog te krijgen. In 2015 werd het verbod op het krijgen van meer dan één kind, ('de beruchte eenkindpolitiek') afgeschaft. Dat was in 1979 juist ingesteld om de enorme bevolkingsgroei af te remmen. Nu is de verwachting dat de bevolking van China nog voor het einde van de eeuw met honderden miljoenen zal afnemen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore