Ouders en kinderen gevlucht

Mexicaanse crèche bedreigd door criminele bende na winnen loterij

23 november 2021 19:10 Aangepast: 23 november 2021 19:43
Een vrouw koopt in Mexico City tickets voor de loterij in september 2020. Beeld © EFE

Het winnen van een loterij heeft voor een kinderopvang in een dorpje in Mexico nare gevolgen. De crèche won meer dan 830.000 euro, maar wordt sindsdien bedreigd door een gewapende bende die eist dat de opvang wapens voor de criminelen koopt. Tientallen gezinnen zijn uit angst voor de bende het dorp ontvlucht.

De loterij werd georganiseerd door de Mexicaanse overheid om geld op te halen voor ziekenhuisbenodigdheden, schrijft de BBC. De kaartjes kostten iets meer dan 20 euro en veel daarvan werden gekocht door anonieme weldoeners, die de loterijtickets schonken aan arme scholen en kinderverblijven in het land. 

Lijst met winnaars in krant

In september vorig jaar werd een lijst met honderd winnaars gepubliceerd in een krant. Een kleine crèche in het Mexicaanse inheemse dorpje Ocosingo, met iets meer dan 20 kinderen, was een van de gelukkigen: de opvang won 20 miljoen peso, omgerekend 836.169,60 euro.

Maar het geluk sloeg snel om in angst. Een gewapende groep, Los Petules, eiste dat het prijzengeld gebruikt zou worden om wapens voor de bende te kopen. Zij wilden daarmee naar verluidt een rivaliserende bende in een nabijgelegen dorp aanvallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronaverpleegkundige VS wint loterij op dag van pensioen

De oudervereniging, die het prijzengeld van de crèche beheert, weigerde de wapens te kopen. In plaats daarvan gaven ze een deel van het geld uit aan een nieuw dak voor de crèche. 

Van het prijzengeld bleef daarna nog 14 miljoen peso over, omgerekend bijna 600.000 euro, dat door de ouders geïnvesteerd werd in verbeteringen in het dorp. Daarna namen de bedreigingen aan het adres van de ouders toe.

Dorp ontvlucht

In maart werd een vader beschoten en vorige maand escaleerde het volledig toen kinderen en vrouwen in het dorp werden aangevallen. Daarop zijn 28 gezinnen het dorp ontvlucht. 

"De gemeenschap is vee, onze huizen, koelkasten, onze maïs- en bonenoogst, onze kippen kwijt", vertelt een van de ouders uit de oudervereniging. De gezinnen hebben de lokale autoriteiten op de hoogte gesteld van de situatie maar durven niet terug te keren naar hun huizen voordat de bende ontwapend en ontbonden wordt.

Bekijk ook: Grootste loterij ter wereld maakt 170 Spanjaarden dolblij

Vorig jaar was er maar liefst 2,4 miljard euro te verdelen in de traditionele Spaanse kerstloterij El Gordo ('de vette'). En dat bracht een hoop feestvreugde bij 170 Spanjaarden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore